Mostarsko Sveučilište

Sve više Hrvata studira u BiH, najčešći razlog je izbjegavanje državne mature

Ilustracija
Foto: ilustracija
27.10.2014.
u 09:40

Tako nastavu na Mostarskom sveučilištu, uključujući i upisane u ispostavama ove obrazovne ustanove u srednjoj Bosni, Livnu i Posavini, pohađa oko 16.000 studenata, od čega petinu čine oni iz Hrvatske!

Raste broj mladih iz BiH odlazi koji traži načine da se školuje u zemljama Europske unije, no istodobno raste i broj studenata iz Hrvatske koji dolaze studirati na Sveučilištu u Mostaru posljednjih godina, donosi Dnevni avaz.

Tako nastavu na Mostarskom sveučilištu, uključujući i upisane u ispostavama ove obrazovne ustanove u srednjoj Bosni, Livnu i Posavini, pohađa oko 16.000 studenata, od čega petinu čine oni iz Hrvatske!

Iako su razlozi brojni, većina njih se odlučuje na takav korak zbog državne mature u Hrvatskoj. Za Dnevni avaz to je potvrdio Domagoj Dumančić iz Osijeka, koji je završio DIF na Sveučilištu u Mostaru.

– Ako ne polože maturu, ne mogu upisati fakultet, pa onda moraju pauzirati godinu ili dvije i ponovo učiti cijelo gradivo iz srednje škole. To nitko ne želi niti hoće, tako da je ovdje jednostavnije upisati se, s obzirom na to da je još aktualan stari princip upisa odnosno prijemni ispit – rekao nam je Dumančić.

Slično tvrdi i Andrea Pešut iz Đakova, studentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta, kojoj nije pošlo za rukom da upiše željeni studij novinarstva u Zagrebu.

– Ovdje im je puno lakše upisati se, tako da, uglavnom, oni koji se ne uspiju upisati u Hrvatskoj ili ne prođu državnu maturu, dolaze u Mostar. Zadovoljna sam životom u Mostaru. Nije ništa skupo, u principu, isto je kao i u mom Đakovu – navela je.

Što se nostrifikacije diploma tiče, Mate Paštar iz Sinja, student Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti, kaže da ona nije nikakav problem.

– Brojni  prijatelji su nakon studiranja u Mostaru otišli u Europu na doktorski studij – rekao je Paštar.

>> Za 1200 studenata ističe rok za dovršetak studija i prebacivanje na Bolonju

Komentara 9

ST
strsljen2013
10:28 27.10.2014.

Molim "pisatelja teksta" da mi objasni kakve veze ima studiranje s državnom maturom?

DU
Deleted user
10:22 27.10.2014.

"Ako ne polože maturu, ne mogu upisati fakultet". Zar bi uopće takvi to i trebali???

Avatar demijan
demijan
10:19 27.10.2014.

"Raste broj mladih iz BiH odlazi koji traži načine da..." Koji je smisao ove rečenice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije