NEIZOSTAVNA NAMIRNICA

Svi smo je jeli kao djeca, ali žalit ćete ako ovo niste prije znali

Dusko Jaramaz/PIXSELL
30.11.2021.
u 08:28

Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva vitaminom B1 zbog čega povoljno djeluje na kognitivne funkcije

Kukuruzna krupica ili palenta, pura, žganci, cicvara, proja, kačamak, kako god je nazivali, od davnina je bila neizostavan obrok brojnih obitelji na ovim područjima.

Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se brzim i zdravim obrokom. Tome u prilog ide i uzrečica koju mnogi danas znaju: ''Moraš jesti još mnogo žganaca da narasteš...''

Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg jogurta, vrhnja, svježeg sira, jaja i pancete, može od "sirotinjskog jela" u tren oka postati prava gurmanska poslastica.

Osim zbog okusa i jednostavnosti pripreme u samo nekoliko minuta, kukuruzna krupica danas bi se i trebala naći na meniju mnogo češće. Riječ je o namirnici koja ne sadrži gluten i niskokalorična je pa je odličan izbor za one koji imaju problema s probavom, ali i za djecu.

Sadrži 75 posto ugljikohidrata, nešto bjelančevina (8 do 10 posto) i tragova masti. Jedući palentu u porciji veličine šake u organizam unosimo oko 200 kcal. Palenta se može koristiti kao zamjenski obrok kada želimo povećati izbor korištenja ugljikohidrata i uspješno nadomještava krumpir, rižu, tijesto te predstavlja kvalitetnu nadopunu u svakodnevnom sastavljanju jelovnika. Za vegetarijance se preporučuje uporaba palente sa sirevima i mliječnim proizvodima ili s umacima od soje kako bi tim obrokom dobili kompletan „set“ potrebnih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, piše za Pliva zdravlje, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije.

Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te bogatstvo vitaminom B1, zbog čega povoljno djeluje na kognitivne funkcije.

Sadrži beta karoten, provitamin A i odličan je izvor tiamina (vitamina B1). Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

Palenta je i prvi izbor namirnice ako želite očistiti crijeva na prirodan način. Osim što je vrlo zasitna, krupica ima i neutralan okus pa se jednostavno spaja s gotovo svim ostalim okusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, špinat, povrće sa žara pa čak i kao dio kolača.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
11:06 30.11.2021.

Moja baka je kukuruzno brašno sijala u drvenom situ, posije su jele kokoši ili svinje, a u posijama zdravlje i blagodat. Možete reći da sam hvalisava, baš me briga, na našem obiteljskom stolu pronađe se starinski obrok od kukuruza biliša, osmoredca, tetošenog u našem vrtu!

DE
desnicentar
12:02 30.11.2021.

Otić na Kupres, a ne naručit domaću puru s maslom i bukaru domaće kiseline, je grijeh. Bilivjumi.

ZO
zoranos
11:51 30.11.2021.

Da li kuhana palenta isto sadrži vitamin C? Koliko sam čuo C se ubija kuhanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije