Zaražene osobe u Splitu, Osijeku i Lepoglavi javile se u bolnice

Svinjska gripa u zatvorima, novi slučajevi i na Policijskoj akademiji

bilice
Arhiva VL
Autori: ib/VLM, idi/VLM
29.10.2009.
u 15:46

Stanje Luke M. (61) iz Doca Donjeg, primljenog u bolnicu u Splitu, vrlo je teško, zatajila su mu oba bubrega i cirkulacija.

Novi slučajevi svinjske gripe zabilježeni su danas u Osijeku i Splitu u kojem je zaražen 35-godišnji zatvorenik s Bilica, a slučaj je zabilježen i u zatvoru u Lepoglavi.

Splitski zatvorenik došao je u teškom stanju, s visokom temperaturom, problemima s disanjem i upalom pluća. No dr. Nenad Karanović kaže da danas još nije bilo potrebe za njegovim priključivanjem na respirator. Nakon današnjih rezultata brisa znat će se je li zaražen virusom H1N1. Stanje 61-godišnjeg Luke M. iz Doca Donjeg, koji je primljen prije tri dana, i dalje je bez promjena i vrlo je teško.

– Posrijedi je zatajenje rada više organa. Stalno provodimo dijalizu zbog zatajenja obaju bubrega, a pacijent prima i cirkulacijsku potporu jer je zatajila cirkulacija – kazao je dr. Karanović. Zaraza se, prema svemu sudeći, proširila i na zatvor Bilice, a Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa, kaže da su proveli sve mjere koje je naložila epidemiološka služba kako bi se spriječilo širenje zaraze.

U splitskoj je bolnici zbog sumnje u zarazu svinjskom gripom hospitalizirano desetak osoba. Četiri nova slučaja svinjske gripe zabilježena su i u Osijeku te se od pojave bolesti do danas ukupan broj zaraženih popeo na 22. Tri oboljela zaražena su na policijskim akademijama u Zagrebu i Splitu, a jedna je osoba zarazu dobila od već zaraženog člana obitelji.

Dr. Ivan Valek, voditelj epidemiološke službe osječko-baranjskog Zavoda za javno zdravstvo, kaže da mjere poput zatvaranja škola radi sprečavanja širenja ove bolesti ne opravdava. 

– Nisam zagovornik takve mjere jer se djeca svejedno druže i izvan nastave, a i simptomi nisu ništa opasniji od bilo kojeg drugog oblika gripe – kaže dr. Valek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije