TOMISLAV MILIČEVIĆ Majstor koji je izradio turopoljski kožuh za suprugu američkog predsjednika

Tajna 'lajbeka’ za Lauru Bush

Velikogorički majstor Miličević je od Lada dobio i mjere Bushove supruge, koje iz profesionalnih i kavalirskih razloga ne želi otkriti...
Foto: Patrik Macek
12.04.2008.
u 17:30

Među brojnim hrvatskim darovima u američkom se predsjedničkom zrakoplovu na putu iz Zagreba našao i živopisni ženski turopoljski kožuh. Dar je to koji je supruga američkog predsjednika Laura Bush primila od državnog ansambla Lado, a izradio ga je iskusni majstor iz Velike Gorice, dugogodišnji umjetnički voditelj Folklornog ansambla “Turopolje” i vlasnik nadaleko poznate radionice za izradu narodnih nošnji Tomislav Miličević.

Potrošio tjedan dana
- Uvijek mi je čast raditi za Lado - veli nam samozatajni Miličević, koji je za izradu turopoljskoga ženskog kožuha za najmoćniju prvu damu svjetske politike potrošio tjedan dana radeći od deset do dvanaest sati na dan.

Od Lada je dobio i mjere Bushove supruge, koje iz profesionalnih i kavalirskih razloga ne želi otkriti, no na početku mu, iz sigurnosnih razloga, još nisu smjeli ni reći za koga se kožuh izrađuje. Kožuh je replika izrađena po originalu starom stotinjak godina koji je nekada bio uobičajen dio ženske turopoljske nošnje.

- Sve sam probam raditi. I tkati i šivati, ali sve radim prema originalu. Ništa ne izmišljam - objašnjava način rada Miličević, koji je do sada izradio dvadesetak turopoljskih kožuha. Zbog zahtjevnosti posla izrađuje ih samo po narudžbi.

U svojoj radionici u Velikoj Gorici kojom dominira impresivan tkalački stan Miličević ima prijavljen obrt još od 1993. godine. Otada redovito surađuje s Ladom i napose sa svojim folklornim ansamblom Turopolje, koji na programu ima čak tridesetak koreografskih točaka. No, tu je i suradnja sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.


I Bandić mu mušterija
- Bandić kod mene naručuje muške prigorske prsluke, pa ih onda poklanja svojim kolegama i uglednim gostima Zagreba. Znam da je jedan takav prsluk završio kod gradonačelnika Pariza, a drugi kod gradonačelnika New Yorka. Kamo su otišli drugi, ne znam - veli Tomislav Miličević, koji tvrdi da posla ima napretek premda njegova radionica ni izdaleka nije jedina takve vrste u Hrvatskoj. Neke su radionice toliko modernizirale posao da se dijelovi narodne nošnje mogu nabaviti i internetom.

- Hvala Bogu, posla ima za sve - tvrdi Miličević, koji u svom ateljeu radi sam. Problema s nabavom materijala uglavnom nema jer su se neki obrtnici specijalizirali za izradu starinskih materijala koji se u današnjoj industrijskoj proizvodnji više ne koriste.

Laura bi i tamburu?
No simpatična i nasmijana Laura, po mnogima bolji dio bračnog para Bush, osim turopoljskog kožuha u SAD je iz Lada ponijela i diplicu koju je izradio majstor Stjepan Večković te čitav set kompaktnih ploča za koje su ladovci osvojili Porine.

Gledajući s pažnjom u ormar s brojnim Porinima, Lauri Bush je ravnateljica Lada Ivana Lušić objasnila da je tu riječ o hrvatskom pandanu nagradi Grammy.

Usput je suprugu američkog predsjednika pozvala na Ladov koncert koji bi se trebao održati 10. listopada 2009. godine u Washingtonu za vrijeme velike Ladove američke turneje. Tada će Laura Bush, doduše, već biti bivša prva dama jer Georgeu W. Bushu prestaje mandat u siječnju sljedeće godine, pa će njezin dolazak na koncert Lada vjerojatno biti lakše organizirati.

- Vidimo se u Sjedinjenim Državama - rekla je Laura Bush ladovcima nakon što je u ruke, doduše tek iz drugog pokušaja i nakon intervencije supruge hrvatskog premijera Mirjane Sanader, uzela i jednu tamburu samicu slikajući se s njom. Time je dala jasan signal vodstvu ansambla da za sljedeći poklon, nakon diplica i turopoljskog kožuha, želi baš tamburu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije