TRAŽE SE ODGOVORI

Tajnu službu trese nezapamćena kriza. Sudionik Trumpova skupa otkrio zanimljiv detalj

Republican presidential candidate Donald Trump holds a campaign rally in Butler
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
1/6
15.07.2024.
u 16:17

Tajna služba redovito prolazi u svojoj obuci različite scenarije, "uključujući najgori mogući scenarij atentat na jednog od svojih štićenika", rekao je Charles Marino, koji je radio nadzorni agent u tajnoj službi kad je Biden bio potpredsjednik.

Atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom skupa koji se održavao u Butleru u Pennsylvaniji predstavlja vrlo vjerojatno najveću krizu za tajnu službu, a pitanje kako je 20-godišnji napadač mogao zauzeti položaj na kojem je prijetnja bivšem predsjedniku muči i prominentne stručnjake. Istraga kako je došla do ove nemile situacije vjerojatno će se usmjeriti na osiguranje zgrada u blizini skupa, uključujući i onu na kojoj je sjedio Thomas Matthew Crooks.

"U stvarnosti jednostavno nema isprike za tajnu službu za to da ne može osigurati dovoljno sredstava za pokrivanje otvorenog krova udaljenog 100 metara od lokacije", rekao je Bill Pickle, bivši zamjenik pomoćnika direktora Tajne službe za Wall Street Journal. "I nema šanse da je trebalo biti mogućnosti da on uopće možete ispaliti te hitce." Snajperist Tajne službe je ubio osumnjičenog napadača samo nekoliko trenutaka nakon što je ispalio više metaka. Crooks je u napadu koristio pušku koju mu je kupio njegov otac, tvrde osobe upoznate s detaljima istrage. Vlasti su također pronašle eksplozivne naprave u automobilu koji je vozio, tvrde osobe povezane s istragom. .

- Napadač je djelovao sam i nije bio na radaru FBI-a prije pucnjave, rekao je specijalni agent ureda zadužen za ured u Pittsburghu  Kevin Rojek. Istražitelji još pokušavaju utvrditi ideologiju napadača, ali i motiv napada. Trenutno rade na tome da dobiju pristup mobitelu napadača kao i drugim elektroničkim uređajima koje je koristio glavnoosumnjičeni. Pickle je rekao da će istražitelji htjeti procijeniti kako je Tajna služba komunicirala s lokalnim policijskim snagama i koristila tehnologiju, uključujući bespilotne letjelice, za prepoznavanje prijetnji. Tajna služba vjerojatno će se također suočiti s pitanjima o tome koliko se oslanjala na lokalnu policiju za podršku – i jesu li savezni ili državni dužnosnici znali da se sprema prijetnja.

Na Trumpovom skupu u subotu su bila raspoređena čak četiri snajperska tima, dva iz Tajne službe i dva iz lokalne policije, otkrio je glasnogovornik Tajne službe. Robert Pugar, stanovnik okruga Allegheny i policajac izvan dužnosti koji je prisustvovao skupu bivšeg predsjednika, rekao je da je primijetio policijske snajperiste kako gledaju kroz dalekozor nedugo prije pucnjave. "Stalno sam govorio sebi, pitam se vide li nešto. Samo mi je privuklo pozornost... ili samo tako pomiču horizont?", prisjetio se Pugar.

Dan kasnije, Pugar je rekao kako još uvijek pokušava shvatiti što se dogodilo. Nije mu jasno kako je sa svom vrhunskom tehnologijom koja postoji, netko mogao doći 130 metara od bivšeg predsjednika, a da ga nitko nije vidio. "Nismo mogli parkirati ni na milju od skupa. Dakle, kako netko može doći do prve zgrade dalje od pozornice, na krov?, zapitao se. Predsjednik Joe Biden u nedjelju je rekao da Trump, kao bivši predsjednik i vjerojatni republikanski predsjednički kandidat, već ima povećanu razinu sigurnosti i rekao da je naredio Tajnoj službi da Trumpu osigura "sve resurse" i mjere za osiguranje njegove sigurnosti.

Tajna služba redovito prolazi u svojoj obuci različite scenarije, "uključujući najgori mogući scenarij atentat na jednog od svojih štićenika", rekao je Charles Marino, koji je radio nadzorni agent u tajnoj službi kad je Biden bio potpredsjednik. Donald Mihalek, umirovljeni viši agent tajne službe, nazvao je atentat na Trumpa povijesnim, povlačeći paralele s pokušajem ubojstvom Theodorea Roosevelta 1912. u Milwaukeeju kad je upucan na putu do predizbornog događaja. "Tajna služba obično ima tim koji procjenjuje lokaciju prije samog događaja u kampanji kako bi se napravio sigurnosni plan", rekao je Mihalek. Agenti će poduzeti fizička mjerenja područja, odrediti potrebno osoblje i surađivati ​​sa snajperistima kako bi ispitali obližnje zgrade i njihovu udaljenost od mjesta gdje će biti predsjednik ili predsjednički kandidat.

Mihalek je rekao da događaji na otvorenom poput onog u Butleru mogu biti izazov za njih. "Ne možete zatvoriti cijeli grad", rekao je i objasnio kako razdoblje političke kampanje čini njihov posao još i težim. Dok je predsjednikov raspored obično dobro zacrtan, raspored kandidata može biti neredovit zbog događaja koji se dodaju u raspored u posljednjem trenutku. "To tajnoj službi daje manje vremena za planiranje", rekao je Mihalek. Trumpova kampanja službeno je najavila događaj s Butlerom 10 dana prije održavanja.

Napad na Trumpa obilježava možda najveću sigurnosnu krizu za Tajnu službu otkako je predsjednika Ronalda Reagana 1981. godine ustrijelio John Hinckley Jr. nakon čega je Reagan proveo 12 dana u bolnici. Na mnoga pitanja, odgovor će uskoro trebati dati direktorica Tajne službe Kimberly Cheatle.

Komentara 10

RE
RevizorNovinarstva
14:37 15.07.2024.

To je ono kad se gura rodna ideologija pa se gospodična sa 1.50m visine više brine o sunčanim naočalama,koje su završile na tlu, nego o štičenoj osobi.

Avatar Hrvatski Građanski
Hrvatski Građanski
17:30 15.07.2024.

Na čelu Tajne službe je žena koja je kao prioritet svog mandata stavila povećanje raznolikosti u Tajnoj službi, povećanje udjela žena i manjinaca. Jer to je važno.

TR
trpimir2022
17:25 15.07.2024.

Shinzo Abe, Robert Fico, Ebrahim Raisi, Donald Trump. Stradali, sve redom neprijatelji "duboke države", zar ne ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije