neizvjesni izbori

Tajvanski predsjednik Ma Jing-jeou osvojio i drugi mandat

ma jing jeou
Reuters/PIXSELL
14.01.2012.
u 17:15

Šef Kuomintanga dobio je 51,6 posto glasova, a njegova glavna suparnica, Tsai Ing-wen iz Demokratske napredne stranke, osvojila je 45,6 posto.

Tajvanski predsjednik Ma Jing-jeou pobijedio je na vrlo neizvjesnim izborima u subotu i osvojio drugi mandat. Šef Kuomintanga dobio je 51,6 posto glasova, njegova glavna suparnica, Tsai Ing-wen iz Demokratske napredne stranke, osvojila je 45,6 posto, a James Soong 2,8 posto, prenosi Reuters.

Šezdesetjednogodišnji Ma radi na ojačavanju gospodarskih veza s Kinom, no na političkoj razini pokušava održati status quo. Ta se njegova politika može sažeti u tri točke - "ne" neovisnosti od Kine, "ne" ujedinjenju s Kinom, i "ne" upotrebi sile za razrješavanje razmirica. Tsai Ing-wen, prva žena koja se kandidirala na predsjedničkim izborima u Tajvanu, zalaže se za neovisnost.

Nakon što je 2008. godine prvi put postao predsjednik, pokušao je ublažiti posljedice osmogodišnje politike njegova prethodnika, Chena Shui-biana iz Demokratske napredne stranke, koji se zalagao za neovisnost. Ma je tako prošle godine s Pekingom potpisao trgovinski ugovor kojim su se smanjile carinske naknade za 800-tinjak proizvoda.

Ma je najavio dolazak "10 zlatnih godina" mira i blagostanja za sve tajvanske stanovnike, što je, kako je rekao, moguće jedino uz stabilne odnose s Kinom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije