Ulažite u sebe

Tehnologija napreduje i učiti valja čitav život, no ništa nije besplatno

ucenje
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
24.09.2012.
u 13:32

Cilj je povezati se s gospodarstvenicima Karlovačke županije, predstaviti im programe i u suradnji s njima izraditi nove koji im trebaju

Ne možete si dopustiti da ostanete na jednom mjestu dok tehnologija napreduje. Život se mijenja i gura nas da se stalno obrazujemo – objašnjava Nevenka Vučković, koordinatorica mreže za cjeloživotno učenje Karlovačke županije.

 Veza s gospodarstvom

 Gotovo da više ne postoji mogućnost da se nakon završetka formalnog obrazovanja nađe stalan i stabilan posao koji će se raditi do mirovine svakog dana od 7 od 15 sati, isto kao što je mogućnost da će vam tvrtka osigurati stan, što je u prijašnjem sistemu bilo izgledno, danas znanstvena fantastika.

Želi li održati “glavu iznad vode” pojedinac se mora uporno obrazovati, a cjeloživotno učenje je upravo model kojim to može ostvariti. Na Šetalištu doktora Franje Tuđmana u Karlovcu održan je stoga sajam cjeloživotnog učenja, i to drugi po redu. Lani je uz pomoć EU osnovana mreža privatnih i javnih subjekata u Karlovačkoj županiji u kojima se pojedinac može dokvalificirati, prekvalificirati ili u kojima može steći dodatna znanja i vještine, a mreža je predstavljena i na internetskoj adresi www.cuka.eu.

 – Naš cilj je uspostaviti vezu s gospodarstvenicima Karlovačke županije, predstaviti im programe koje trenutačno nudimo i u suradnji s njima izraditi nove, za koje oni smatraju da će biti potrebni – kaže N. Vučković, inače iz škole stranih jezika Terranova.

 Kako pokrenuti svoj posao

 Upravo je i znanje barem jednog stranog jezika novo mjerilo pismenosti. Predstavilo se i Veleučilište Karlovac, koje nudi stručne i specijalističke studije mehatronike, lovstva i zaštite prirode, prehrambene tehnologije, ugostiteljstva, sestrinstva, strojarstva, sigurnosti i zaštite na radu te tekstilstva.

Hrvatska gospodarska komora upoznala je prolaznike s mogućnostima pokretanja vlastitog posla ili njegova unapređivanja, ponuđeni su informatički tečajevi... Međutim, školovanje nije besplatno, pa to mnoge odvraća od ulaganja u sebe.

 – Osjećam da mi nedostaje znanja, ali neću upisati neki program zbog nedostatka financija – kaže 47-godišnji diplomirani inženjer šumarstva Matija Volner.

Ključne riječi

Komentara 2

TE
Terranova
16:18 24.09.2012.

ISPRAVAK KRIVOG NAVODA: Nevenka Vučković, prof. je direktorica škole stranih jezika TERRANOVA iz Karlovca. Zahvaljujemo

KT
Kemo Terapija
18:34 24.09.2012.

Kao što se vidi iz priloženog, gospon novinar bi također trebao na neki od programa cjeloživotnog učenja jer je pao već na prvom od pet osnovnih novinarskih pitanja (tko?, što?, kada?, gdje? i zašto?).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije