Najpoznatija islamistička teroristička organizacija, ime koje u prijevodu s arapskog glasi Baza, postoji već četvrt stoljeća, a svijet je se plaši od 2001.

Teroristička internacionala

rat-al-txt.jpg
import
09.09.2006.
u 15:09

Gotovo i ne prođe dan, a da nas s TV prijamnika ne sustignu slike užasa, kaosa, mržnje te u eksplozijama pocrnjelih tijela brojnih žrtava. U pravilu, poginuli i osakaćeni obični su građani, seljaci, muškarci, ali sve češće i žene i djeca. Automatizmom, najprije pomislimo  ah, opet ti islamisti! Neki slegnu ramenima, neki se zabrinu, ali opasnost od islamskog svijeta, svejedno, sve se dublje uvlači u duše zapadnjaka. Fikcija ili stvarnost, pitaju se mnogi. Ne pretjerujemo li ili je ipak riječ o konačnom neprijatelju? Problem je što ne možemo još imati siguran odgovor.

Stupanje na scenu
Al-Qaida  organizacija koja je sinonim za terorizam te strava za kršćanski svijet  nastala je prije više od 25 godina. Međunarodni je to savez vahabijskih terorističkih organizacija čije ime u prijevodu s arapskog glasi Baza (osnova, temelj). Vahabizam je islamska sekta koja je ime dobila po Saudijcu kojega danas štuju u konzervativnim, fundamentalističkim islamskih zemljama. Ti netolerantni i agresivni širitelji islama ideološka su osnova u mnogim terorističkim grupama, a dominantno utječu i na mnoge muslimane nastanjene u Europi. Al-Qaidu su osnovali arapski dragovoljci koji su 80-ih odlazili u Afganistan boriti se protiv Sovjeta. Tada je na scenu stupio Saudijac Osama Bin Laden i Egipćanin Ayman Az-Zawahiri.

Svjetski kalifat
Bin Ladenova majka je iz Sirije, otac iz Jemena, a obitelj se 1940. preselila u Saudijsku Arabiju. Običan lučki nosač za nekoliko je godina postao najveći građevinski poduzetnik. "Bin Laden i sinovi" dobivali su najbolje poslove  radili su na proširenju dvaju svetih hramova u Meki i Medini te obnovi Svetog mesdžida u Jeruzalemu. Radili su i za Amerikance  1998. gradili su kompleks za 4300 američkih vojnika u predgrađu Riyada. Dio bogatstva trošio je Osama novačeći, obučavajući i naoružavajući tisuće dragovoljaca za Afganistan. Tada je bio "prirodni" saveznik Amerikanaca  CIA mu je pružala logistiku i nabavljala sofisticirano oružje za istjerivanje Sovjeta. Nakon rata Osama bin Laden svoju je infrastrukturu, sada već iskusnu, poslao izvan Afganistana. Danas mu je cilj  uspostava panislamskog kalifata diljem svijeta.

Islamska internacionala
Za Bin Ladena je sveti rat (džihad) jedino rješenja nagomilanih problema muslimanske zajednice, odnosno temelj ideologije Al-Qaide, koja se širi poput korova. Pronose je vjerski učitelji, koji za sve probleme muslimana okrivljuuju  nedosljednost u učenju i pridržavanju "pravog" islamskog nauka. Bin Laden i njegovi pobornici postaju neprijatelji, najprije brojnih arapskih vlastodržaca i sustava, potom i zapadnjaka. U seriji atentata nestaju, jedan po jedan, svi ideološki protivnici Bin Ladena i jezgre Al-Qaide. Stvorena je islamska internacionala. Nakon Zaljevskog rata zaredali su napadi s masovnim ubojstvima građana i turista u Indoneziji, na Filipinima, u Africi, Arabiji, a slijedio je 11. rujna. Tada je za Zapad postao neprijatelj br. 1. SAD je odgovorio razbijanjem talibana u Afganistanu i rušenjem Sadama, a Bin Laden je nestao u bespućima graničnog područja Pakistana i Afganistana, reorganizirao svoje snage te napao London i Madrid. Strah je zahvatio cijeli svijet u očekivanju novih napada.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije