Neodlučni grad

Tesla još čeka 
povratak 
u svoj Gospić

Tesla
Foto: Boris Ščitar
03.12.2013.
u 08:00

Odljev spomenika miniranog 1991. skuplja prašinu u Zagrebu

Iako su prošle već 22 godine, Gospić još nije našao mjesto za srušeni spomenik Nikoli Tesli, velikom znanstveniku rođenom u nedalekom Smiljanu koji se dičio srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Taj spomenik, rad kipara Frane Kršinića, na glavni gospićki trg bio je postavljen 1981., a miniran je u rujnu 1991. Gospićani nerado govore o tom događaju, no nekolicina njih koje smo upitali za mišljenje smatra da spomenik velikom inovatoru treba ponovno postaviti u njihovu gradu. Kažu, Tesla je brend koji bi grad morao bolje iskoristiti. – Od Gospića bismo mogli napraviti turističku atrakciju. Nedavno sam pročitao da dva milijuna ljudi godišnje posjeti kuću Johna Lennona. Fantastičan glazbenik, nema što, ali da nije bilo Tesle, ne bi ni on svirao – s dozom humora kaže jedan od naših sugovornika.

Samo da nije ‘šaka u oko’

Zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan vrlo je jasan: – U Gospiću smo neizmjerno ponosni na lik i djelo Nikole Tesle i čast nam je što se upravo ovdje rodio. Ne namjeravamo se vraćati u prošlost, već gledamo budućnost grada i iskoristit ćemo sve što nam može donijeti prosperitet. Na ime Nikole Tesle kandidirat ćemo i europske projekte i nadamo se da će uroditi plodom. Zbog njegove veličine i zasluga otvorili smo Memorijalni centar u njegovu rodnom Smiljanu, veleučilište nosi njegovo ime, a po njemu je nazvana i ulica u centru grada. Spomen na Teslu u Gospiću se čuva i njeguje, ali ne želimo ga gledati samo po broju spomenika koje smo mu postavili, već želimo da ono što je podignuto ili napisano njemu u čast zaista bude časno – zaključuje Biljan.

Umirovljena profesorica fizike Ana Lemić, predsjednica gospićkog ogranka Matice hrvatske i bivša ravnateljica Gimnazije Gospić, koja je nekad nosila ime Nikole Tesle, smatra pak kako nema prave inicijative da se spomenik vrati u grad pod Velebitom. A što se lokacije tiče, kaže ona, treba dobro promisliti kamo vratiti tako velik spomenik kako u estetskom smislu ne bi bio “šaka u oko”.

Mnoge su se lokacije spominjale kad se govorilo o povratku tri metra visokog Tesle. Jedna od njih Teslina je rodna kuća, danas Memorijalni centar. No viši stručni savjetnik-konzervator, pročelnik Konzervatorskog odjela u Gospiću dipl. inž. arh. Hrvoje Giaconi nije pobornik takvog rješenja. K tomu, on smatra da je nemoguće odati dovoljno počasti čovjeku koji je i moralna i genijalna vertikala za cijeli svijet.

– Kategorija “dovoljno” jednostavno ne vrijedi kada je o njemu riječ. Toliko je učinio za svijet da Tesli nema kraja. Nipošto se ne smije dogoditi da otvorenje Memorijalnog centra ujedno bude kraj aktivnosti. Centar mora biti inspiracija za razvoj kreativnih ideja. Teslu bi, bez premišljanja, trebalo vratiti tamo gdje je i nekad bio, na gradski trg koji je dovoljno velik. Gospić je u urbanističkom smislu pomalo raspadnut grad i to bi mu dalo izvanredne mogućnosti za popunjavanje i perfektan razvoj – uvjeren je Giaconi.

No arheologinja i muzejska savjetnica Muzeja Like Gospić dr. sc. Tatjana Kolak ima posve oprečan stav. Ona smatra da ne treba forsirati vraćanje spomenika.

Bez pretjerivanja

– Umnožavanjem se samo obezvređuje Teslu koji je bio iznimno skroman čovjek. Arhitektonska rješenja današnjeg Trga Stjepana Radića, nekada Trga Nikole Tesle, sasvim su se promijenila te se taj grandiozni spomenik ne bi dobro uklopio. Tesla je bio veliki izumitelj, ali ne treba zbog toga cijeli grad pretvoriti u njegov spomenik. Ne treba pretjerivati. To je pitanje o kojemu nipošto ne bi trebali odlučivati političari i pojedinci, nego građani Gospića u suradnji sa strukom – kategorična je dr. Kolak.

Poznato je da se jedan od triju Kršinićevih kipova nalazi u Beogradu, drugi je smješten uz slapove Niagare, a treći odljev skuplja prašinu u Ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Hoće li se grandiozni Tesla vratiti u svoj Gospić, i dalje je potpuno nepoznato.

>>Nikolić: Tesla - ni Srbin ni Amerikanac, već građanin svijeta

Komentara 17

PR
pr1
09:31 03.12.2013.

Ma totalno je bedasto da spomenik već nije postavljen. Ili opet na trg gdje je bio do 1991. ili ispred obnovljene rodne kuće... Što se čeka ?! - Struja ???

PB
predrag borna
09:59 03.12.2013.

Srušen spomenik Nikoli Tesli....Kako to odvratno zvuči.Još su odvratniji lokalni HDZ šerifi u Gospiću koji smatraju da jedan od najvećih umova ljudskog roda ne zaslužuje da bude,makar kao spomenik, u njihovom gradiću.

ĆA
ćaćaća
11:56 03.12.2013.

ispred obnovljene stare kuće..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije