ZEMLJA ZNANJA Profesori o pritužbama roditelja da su zadaci za državnu maturu preteški:

Testovi za državnu maturu lakši su od školskih ispita

17.03.2009.
u 19:08

Zadaci iz matematike i hrvatskog jezika koje će sljedeće godine učenici rješavati na državnoj maturi očito su teži njihovim roditeljima nego njima. Nakon što smo objavili neke zadatke, čitatelji su nas zvali tvrdeći da su preteški i gotovo nerješivi.

– Ja sam profesor hrvatskog i logično da mi pitanja iz hrvatskog nisu teška, ali moram reći da nisu teški ni zadaci iz matematike. To kažu i moji učenici. Teži su im redoviti testovi koje povremeno pišu nego ovi za državnu maturu – kaže ravnatelj Šesnaeste gimnazije Ante Gulin.

Dodaje da problem mogu imati i učenici strukovnih škola čija je satnica hrvatskog i matematike manja od gimnazijske. Profesorica matematike Mirjana Matijević iz Željezničke tehničke škole vjeruje ipak da će državnu maturu njezini učenici dočekati spremni.

– Ocjene su od jedan do pet, a zadaci su također različite težine. Zadaci sadrže ono što učenici moraju upamtiti za cijeli život i ne inzistira se na detaljima, zbog čega su ti testovi za državnu maturu lakši od redovitih školskih – ističe prof. Matijević. Optimizam joj ulijeva i činjenica da je njezin učenik prošle godine imao jedan od boljih rezultata na nacionalnim ispitima iz matematike. – Sve ovisi o zalaganju i volji – zaključuje ona.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije