počast za 12 žrtava

Tijela bačena u bunar, pobijena cijela obitelj Pakšec

vukovar (1)
Duško Jaramaz/PIXSELL
25.09.2012.
u 15:13

Žrtve neće pronaći mir dok god krivci ne pronađu mir u zatvorima, rekao je Matić dodajući da je u Hrvatskoj do sada pronađeno 147 mjesta masovnih grobnica, od kojih je 102 obilježeno, dok su na šezdeset grobnica postavljeni spomenici

Vukovarac Krešimir Stanek (1976) i ministar branitelja Predrag Matić otkrili su danas spomen-obilježje u sjećanje na dvanaest civila i hrvatskih branitelja ubijenih 1991. i 1992. godine u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište.

Spomenik je otkriven u Novoj ulici, gdje su se poslije pada obrane grada događala zvjerstva i ubojstva za koja još uvijek nitko nije procesuiran. – U Vukovaru su mi ubijeni otac Tihomir (1942.) i majka Marica (1952.). Ni danas ne znam tko je to i zašto učinio, rekao je Stanek koji se unatoč stradanjima u obitelji u Vukovar vratio 1999. godine. Ministar branitelja Matić ponovio je da je rat odavno završio, ali da je zločin u Novoj ulici posebno strašan jer se dogodio nekoliko mjeseci nakon završetka borbenih djelovanja.

– Zločinci za ovaj, kao i druge zločine počinjene u Domovinskom ratu moraju odgovarati. Možda će im Bog oprostiti, ali mi nemamo to pravo. Moramo poticati institucije da pronađu i kazne počinitelje ratnih zločina. Žrtve neće pronaći mir dok god krivci ne pronađu mir u zatvorima, rekao je Matić dodajući da je u Hrvatskoj dosad pronađeno 147 mjesta masovnih grobnica, od kojih je 102 obilježeno, dok su na šezdeset grobnica postavljeni monolitni spomenici. Deset tijela pronađeno je u bunaru u dvorištu kuće na broju 28, što je nadležnim institucijama prijavio Josip Kiš.

– Saznanja o mogućoj masovnoj grobnici dobio sam od poznanika Milutina koji je cijelo vrijeme rata bio u Vukovaru i koji je ubrzo potom počinio samoubojstvo. Rekao mi je da postoji mogućnost da je tu možda i tijelo moga oca koji do danas nije pronađen. Nikad se nije utvrdilo pod kojim su okolnostima ti ljudi ubijeni, kako i zašto, ali postoje neke priče da su u bunar bacili žive ljude. Usmrćeni su tako da su potom u bunar bačene bombe. Riječ je o stravičnom zvjerstvu za koje nikad nitko nije odgovarao. Davali smo iskaze, razgovarali s istražiteljima, ali do danas bez rezultata, rekao je Kiš.

Bunar je nekada bio dubok dvadesetak metara, ali je nakon ekshumacije većim dijelom zatrpan. U njemu je završila i cijela obitelj Pakšec koja je na ovaj način potpuno istrebljenja, i to Anica (1952.), Stjepan (1848.), Dario (1976.) i Damir (1980.). Uz obitelj Pakšec u Novoj ulici ubijeni su Marica Stanek (1952.), Ivan Martinović (1940.), Ana Deljkić (1951.), Katica Martinović (1939.), Mara Pocrnja (1949.), Ivan Pocrnja (1969.) i Marica Papac (1926.), dok je jedna žrtva još neidentificirana.

Komentara 10

OB
-obrisani-
15:35 25.09.2012.

josipovicu sine titova partizana sta kazes na ovo oces li se i dalje ispricavati tvojim srbima.....obitelji paksec pocivili u miru bozijem

SE
sestrićna
15:37 25.09.2012.

kad će se komunističi zločini obilježiti i da kukurikovci dođu položiti vjence..ili njih ta pravednost ne zanima..njih poštenje zanima samo poslije 90 kako bi opet mogli suditi hr braniteljima..

ZE
zelja12
15:34 25.09.2012.

sada ce cetnici odmah , o obitelji Zec koja vise vrijedi nego tisuce nevinih zrtava , naravno Hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije