Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štovatelj islamske države

Tinejdžeru u Njemačkoj četiri godine zatvora zbog planiranja terorističkog napada na božićni sajam

Zatvor, ilustracija
Pixabay
28.06.2024.
u 16:45

Na suđenju je utvrđeno da su 15-godišnjak i njegov 16-godišnji suučesnik radikalizirani u jesen 2023., te su nakon nekoliko tjedana odlučili izvesti islamistički motivirani napad tijekom Božića na sajam u Leverkusenu

Njemački sud osudio je u petak 15-godišnjaka na četiri godine maloljetničkog pritvora za planiranje terorističkog napada na božićni sajam u Leverkusenu, nedaleko od Koelna. Sud za maloljetnike osudio je mladog štovatelja Islamske države (IS) za zavjeru u cilju počinjenja ubojstva i narušavanja javnog mira putem prijetnji da će počiniti kaznena djela, rekao je glasnogovornik suda nakon ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost.

Prema glasnogovorniku, 15-godišnjak se trebao unajmljenim kamionom provesti kroz božićni sajam i pobiti što više posjetitelja koje smatra nevjernicima. Njegov navodni pomoćnik je trebao sve to snimiti. U presudi se navodi da je mladić također objavio video u 'chat' grupi u kojem je najavio napad na "nevjernike", a u pozadini se jasno vidi prepoznatljiv simbol Isalmske države.

Na suđenju je utvrđeno da su 15-godišnjak i njegov 16-godišnji suučesnik radikalizirani u jesen 2023., te su nakon nekoliko tjedana odlučili izvesti islamistički motivirani napad tijekom Božića na sajam u Leverkusenu, 20 kilometara od Koelna. "Presuda je donesena na temelju činjenice da je optuženi u potpunosti priznao svoje namjere, nije imao prethodnih kaznenih prekršaja te da je u vrijeme planiranja napada bio vrlo mlad", rekao je glasnogovornik. Suđenje njegovom navodnom suučesniku počinje 17. srpnja.

VIDEO Nevrijeme u Novoj Pisanici izazvalo velike štete na OPG-u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije