NAKON PROMETNE NESREĆE

U tijeku konzultacije za Banožićevog nasljednika: Ivan Anušić došao u Banske dvore

Zagreb:  Andrej Plenković dao je  izjavu nakon Predsjedništva HDZ-a
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
13.11.2023.
u 10:49

Politolog Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta objasnio je kako je premijerova reakcija bila promptna. Iako je moguće kako će resor voditi Zdravko Jakob kojem su trenutno prebačene odgovornosti, Žižić je kao mogućeg kandidata spomenuo i Antu Bačića

S mjesta ministra obrane ovog je vikenda razriješen Mario Banožić, nakon teške nesreće koju je skrivio kod Vinkovaca i u kojoj je poginula jedna osoba. Na inicijativu premijera Andreja Plenkovića Banožić je maknut s mjesta ministra, a umjesto njega za odgovornu osobu ovlašten je državni tajnik Zdravko Jakop. Osim toga, u ponedjeljak u jutarnjim satima u Banske dvore je stigao premijer, kao i njegov posebni savjetnik za sektor obrane i bivši ministar obrane Damir Krstičević, čime su počele formalne konzultacije oko toga tko će voditi resor obrane do parlamentarnih izbora, a odluka bi mogla najranije stići sredinom ovog tjedna.

Kako doznajemo u Banske dvore stigao je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Budući da je Banožić bio jedini Slavonac u Vladi, postavljanjem Anušića Plenković bi mogao dobiti više naklonosti tamošnjih birača pa ima smisla da je i Anušić jedan od kandidata za ministarsku funkciju.

Politolog Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u HRA emisiji Jutarnja kronika objasnio je kako je premijerova reakcija bila promptna. Iako je moguće kako će resor voditi Jakob kojem su trenutno prebačene odgovornosti, Žižić je kao mogućeg kandidata spomenuo i Antu Bačića.

Bačić je, inače, HDZ-ov saborski zastupnik koji obnaša dužnost potpredsjednika Odbora za međuparlamentarnu suradnju, a u fokusu javnosti našao se u listopadu prošle godine nakon što je upisao Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić', što je predsjednik Zoran Milanović smatrao nezakonitim potezom na inicijativu Marija Banožića i asistenciji Gordana Jandrokovića. 

- Druga mogućnost je da premijer posegne za nekom osobom iz stranke, koja se možda specijalizirala za obrambenu politiku - kazao je Žižić, dok je treća opcija netko koga bi Plenković htio promovirati da preuzme taj resor. U svakom tom slučaju, Žižić smatra kako je važno da politički relevantna osoba vodi MORH, a ne netko tko bi ga vodio u tehničkom mandatu.

POVEZANI ČLANCI:

Inače, nakon što će Plenković donijeti odluku o kandidatu za ministra, ta će osoba biti ispitana pred matičnim saborskim odborom, a potom će uslijediti glasovanje na plenarnoj sjednici Sabora. Osim toga, HRT navodi i kako je trenutno upitna funkcija Banožića kao predsjednika Vukovarsko-srijemske organizacije HDZ-a, a moguće je i kako će aktivirati svoj saborski mandat.

Komentara 14

MP
mku.privat
11:15 13.11.2023.

Ništa bez šekija i udbe.

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
13:08 13.11.2023.

Još rano jutros napisah Anušić. Dragovoljac, ratni junak, župan, utjecajan i poštovan u stranci i u sredini odakle dolazi. Najbolje rješenje.

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
13:06 13.11.2023.

Zanimljivo je bilo čitati. Sad bar znam što se sigurno neće dogoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije