POGINUO U BOLNICI

Tko je bio nesretno stradali dugogodišnji šef Rebra Ante Ćorušić?

Ante Ćorušić, preminuli šef KBC-a Zagreb
Foto: Pixsell
1/16
21.10.2024.
u 12:48

Rođen 15. svibnja 1958. godine u Splitu, Ćorušić je po struci ginekolog, a obnašao je i funkciju predsjednika Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. Na položaj ravnatelja KBC-a Zagreb imenovan je 28. siječnja 2016. godine

Ante Ćorušić (66), ravnatelj Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb, preminuo je u bolnici nakon pada, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva. Neslužbeni izvori Večernjeg lista navode da je do incidenta došlo na protupožarnim stepenicama, dok policija javlja da se provode izvidi na mjestu nesreće.

Rođen 15. svibnja 1958. godine u Splitu, Ćorušić je po struci ginekolog, a obnašao je i funkciju predsjednika Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. Na poziciju ravnatelja KBC-a Zagreb imenovan je 28. siječnja 2016. godine, na prvoj sjednici tadašnje vlade pod vodstvom Tomislava Karamarka. Iako je u početku figurirao kao kandidat za ministra zdravstva, zbog protivljenja stranke Most Ćorušić je prihvatio čelnu poziciju u najvećoj bolnici u zemlji.

Ćorušić se tijekom pandemije COVID-19 istaknuo svojim stajalištima vezanima za okupljanja i cijepljenje, poručivši u više navrata da se građani moraju držati epidemiološki propisanih mjera. "U Hrvatskoj se neće dogoditi Bergamo", jasan je bio 2021. godine ravnatelj Rebra. Nakon jenjavanja pandemije ponovno su u fokus došla pitanja vezana za njegova profesionalna i etička stajališta. Jedan od najpoznatijih slučajeva u kojima je sudjelovao bio je slučaj Mirele Čavajde, koja je tražila pravo na prekid trudnoće zbog dijagnoze ozbiljne malformacije ploda. Ćorušić, kao član povjerenstva, iznio je mišljenje da postoji određena šansa za oporavak djeteta unatoč zaključcima da je tumor opasan za život.

Ćorušićev rad obilježili su i medicinski incidenti. Hrvatski portali ranije su izvijestili da je 2003. godine, nakon operacije na pacijentici, ostavio gazu u trbušnoj šupljini. Premda je tada tvrdio da su optužbe izmišljene, KBC Zagreb je isplatio odštetu pacijentici. Također, 2014. godine operirao je ženu kojoj je, prema navodima, uklonjen zdravi jajnik umjesto onog zahvaćenog tumorom, što je potvrdio i sam Ćorušić u kasnijim izjavama. 

VEZANI ČLANCI:


"Bio sam siguran da nisam učinio liječničku pogrešku, da nisam krivo liječio ženu", rekao je Ćorušić u Nedjeljom u 2. "Ultrazvuk zna pogriješiti stranu, ono što je ultrasonično lijevo je desno. I ja sam izvadio desni jajnik. I na histološkom nalazu nađene su te paratubalne ciste i uredno tkivo jajnika, to je točno. Zbog toga je i plaćena odšteta", dodao je tada ginekolog.

Uz medicinske kontroverzije, Ćorušić je imao i nekoliko incidenata s policijom. Godine 2009., nakon obiteljske svađe, policija ga je privela zbog prijetnji samoozljeđivanjem. Nacional je kasnije otkrio da je 2012. godine pucao iz pištolja u zagrebačkom naselju Šestine, zbog čega je bio i hospitaliziran.

Ante Ćorušić, prema vlastitom priznanju u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju iz 2020. godine, član je HDZ-a od 1989. godine, a u stranku se učlanio u Zaprešiću, gdje je tada živio. U svibnju 1991. Ćorušić je privremeno prekinuo specijalizaciju kako bi se kao liječnik dragovoljac pridružio Glavnom stožeru saniteta, a potom postrojbama hrvatske policije i tadašnjeg Zbora narodne garde. Na ratištu je proveo 19 mjeseci i 13 dana.

Njegov ratni put obuhvaćao je sudjelovanje u borbama u Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku, Pakracu, Lipiku i Garešnici. Nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, u rujnu 1992., demobiliziran je, te je potom položio specijalistički ispit iz ginekologije i opstetricije. Tijekom 1994. godine, kao dragovoljac, otišao je u Bosnu i Hercegovinu, gdje je djelovao u Novoj Biloj, Vitezu i Travniku, kako je ranije pisao tportal.

FOTO Prekinuo specijalizaciju, kao liječnik dragovoljac otišao u rat, a onda postao moćnik hrvatskog zdravstva

Ante Ćorušić, preminuli šef KBC-a Zagreb
1/88
Ključne riječi

Komentara 16

VI
virinvanizaćoška
13:02 21.10.2024.

Počivaj u miru, veliki čovječe.

ŠI
Šime
13:05 21.10.2024.

Bože dragi,daj pokoj vječni njegovoj dobroj duši!

Avatar R2D2
R2D2
13:45 21.10.2024.

Zanimljivo je i kako autor kritički, bez imalo pijeteta, piše o stradalom. S druge strane, kada je umro fred matić, dobili smo stotine nekritičkih članaka u kojemga se proglasilo najvećim od najvećih, vojnikom, dragovoljcem, herojem, patnikom, borcem za ljudska prava, poštenjačinom.... Sve ono što NIJE BIO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije