Tko je J.D Vance?

Trumpov potpredsjednik izvrijeđao sve žive: Njemačka mu je 'idiotna', a Velika Britanija mu je 'islamistička'

First 2024 presidential debate in Atlanta
Foto: MARCO BELLO/REUTERS
1/4
18.07.2024.
u 16:52

Vance je žestoko kritizirao poljskog premijera Donalda Tuska nakon njegovih kritika upućenih republikancima zbog blokiranja američke pomoći Ukrajini u veljači ove godine.

Američki senator J.D. Vance koji je izbor bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za budućeg potpredsjednika izazvao je paniku u diplomatskih redova brojnih europskih zemalja. Vance je u javnosti poznat po svojem snažnom zalaganju za američki izolacionizam, ali i kao oštri kritičar vojne pomoći Ukrajine. No, što bi takav kandidat mogao značiti za Europu? Politico je izvukao sve što je rekao o nekima od najvećim saveznicama SAD-a, zbog čega je i posve jasno zašto upravo njegov izbor neće pasati nekima od najmoćnijih zemalja europskog kontinenta.

Vance je oštro kritizirao službeni Bruxelles zbog njihove odluke da uskrati sredstva Mađarskoj i Poljskoj zbog zabrinutosti za demokraciju i vladavinu prava. "Znate, Europska unije nije dala Mađarskoj milijarde dolara obećane pomoći zbog njezinih stavova o Ukrajini. Zarobila je milijarde dolara obećane pomoći prethodnoj poljskoj Vladi zbog stajališta (nove, o.a) konzervativne vlade”, rekao je u intervjuu u veljači i dodao: "To nije poredak temeljen na pravilima. To je Europa koja iz Bruxellesa i Berlina, koja nameće liberalne imperijalističke poglede ostatku kontinenta".

Vance je u nekoliko navrata imao riječi hvale o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, te se čak zalagao da se neke mjere koje je Orban uveo uvedu i u SAD-u. “U Mađarskoj pod Orbánom nude novovjenčanim parovima zajmove koji se kasnije opraštaju ako su ti parovi doista ostali zajedno i imali djecu. Zašto to ne možemo učiniti ovdje? Zašto zapravo ne možemo promicati stvaranje obitelji?" rekao je 2021. godine jednom konzervativnom think tanku.

“Što radite u Ministarstvu obrazovanja? Pa, učinite ono što je Viktor Orbán napravio u Mađarskoj, što u biti kaže: 'Više ne smijete podučavati kritičku rasnu teoriju, više ne smijete podučavati kritičku rodnu teoriju... Nije vam dopušteno to činiti stvari i dobiti za to dolar saveznog novca ili dolar državnog novca.'”, ustvrdio je.

FOTO Nova zvijezda obitelji: Trumpova snaha Lara sve je popularnija. Tko je ona?

First 2024 presidential debate in Atlanta
1/30

Vance je žestoko kritizirao poljskog premijera Donalda Tuska nakon njegovih kritika upućenih republikancima zbog blokiranja američke pomoći Ukrajini u veljači ove godine.  "Novi čelnik Poljske uhićuje političke protivnike i duguje sigurnost svoje zemlje mojoj velikodušnosti", napisao je Vance u objavi na društvenim mrežama. "Mogao bi razmisliti o tome da pokaže malo uvažavanja ili barem ublaži svoje autoritarne porive."  Vance je prozvao Bidenovu administraciju da odgovori na reformu državnih medija koju provodi Tuskova vlada.  "Pozivam vas da potaknete novu poljsku vladu da preispita sve radnje koje bi mogle potkopati nju ili slobode koje drže i poljski i američki građani", rekao je u siječnju. Poljska sigurnosna zabrinutost zbog ruske agresije bila je prenapuhana, rekao je Vance u intervjuu za CNN prošlog prosinca. “Ideja da (Putin, o.a) može marširati u Poljsku ili Berlin je apsurdna”, rekao je.

Njemačka vojska je loš slučaj, a njena energetska politika je "idiotska", smatra američki senator koji je u više prilika kritizirao Njemačku. "Ponašanje Njemačke u ovom ratu je sramotno i uvredljivo je za naše glasače. Sva njihova obećanja pretvorila su se u gnojivo”, bjesnio je na društvenim mrežama u ožujku prošle godine i dodao: "Zašto američki porezni obveznici subvencioniraju idiotsku njemačku energetsku politiku i slabu obrambenu politiku? Misterij".

Vance je napao njemačke obrambene sposobnosti u eseju koji je napisao za Financial Times u veljači ove godine. "Njemačka troši znatno više od Francuske na obranu svake godine, s malo toga za pokazati. Francuska vojska uključuje šest vrlo sposobnih kombiniranih oružanih brigada... ali Bundeswehr jedva može sakupiti jednu brigadu spremnu za borbu", rekao je.

Američki senator Vance nije imao ni pretjerano lijepe riječi niti za tradicionalnu saveznicu Veliku Britaniju. "I govorio sam o, znate, koja je prva istinski islamistička zemlja koja će dobiti nuklearno oružje, i mislili smo, možda je to Iran, znate, možda se Pakistan već na neki način računa, i onda smo nekako konačno odlučili možda je to zapravo Velika Britanija, budući da su laburisti upravo preuzeli vlast.”

VIDEO Greška sa zastavama na stranici Europskog parlamenta

Komentara 33

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
18:04 18.07.2024.

Bio je on i Trumpov kritičar kao što je Orban bio Sorošev stipendist. Političari novog kova... Neki se prodaju za moć i novac a drugi za načetu platu

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
22:40 18.07.2024.

Istina diosta može vrijeđati one koji je ne vole.

Avatar Caliban
Caliban
18:46 18.07.2024.

Amerika se može odlučiti za "novi smijer" i gledati samo i isključivo sebe, to je uostalom i Britanija napravila Brexitom. ...Svijet će se prilagoditi. Stvorit će se novi savezi i organizacije i bez USA kao što se nastavilo i bez Britanije. A kad vam zatrebaju saveznici da vas podrže, ok, ali Europe first!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije