Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.000 PREFERENCIJALNIH GLASOVA

Pitali smo Matiju Posavca kome će sa svoja dva mandata: 'S njima nikako. To govorim cijelo vrijeme'

Čakovec: Konferencija o odluci da upravljačka prava nad Županijskom bolnicom Čakovec preuzima država
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
18.04.2024.
u 10:35

Od 1995. do 2009. godine bio je urednik i voditelj na radio postaji Radio 1 i suradnik u županijskim novinskim tjednicima. Od 2000. do 2005. radio je u poduzeću "Auto stop", koje je osnovao njegov otac

Kad je međimurski župan Matija Posavec 2021. podnio ostavku zbog sumnji da je primio 10.000 kuna mita, na ponovljenim izborima dobio je oko 80 posto glasova i ponovno je došao na vlast u najmanjoj hrvatskoj županiji. - S obzirom na rezultat, to gledam sa strahopoštovanjem tim više što sam i prije nekoliko mjeseci na redovnim lokalnim izborima ostvario najbolji rezultat u Hrvatskoj. Tada sam kao kandidat za župana osvojio 65 posto glasova birača, a kao nositelj liste za županijsku skupštinu osvojio sam 58 posto. Međutim, sada sam s jednim ogromnim teretom na leđima u konkurenciji od četiri kandidata podebljao taj rezultat. Zahvalan sam građanima, to nije mala stvar. To je obveza, to je povjerenje i to je motivacija zbog koje ću se truditi još više – izjavio je nakon pobjede za Večernji list.

Podrška građana govorila mu je da je ispravno postupio, iako je, priznao je, čak bio na pragu odluke da se potpuno izolira od politike i ikakvih kandidatura nakon uhićenja u rujnu 2021. Ubrzo je pušten iz istražnog zatvora. - Šetao sam po gradu, trčao, biciklirao, odlazio u trgovinu... Nisam doživio nijednu osudu ili kritiku već naprotiv. Osjetio sam bilo naroda koji mi je davao podršku, stiskao ruku, grlio me i molio da se nanovo kandidiram. Zbog toga sam to učinio. Zbog ljudi – rekao je. Posavec ne samo da se nakon optužnice za mito i dva sporna zapošljavanja u županijskim služnama nije povukao iz politike, već je prije šest mjeseci osnovao Nezavisnu platformu Sjever i na jučerašnjim izborima osvojio dva mandata. Odmah smo mu postavili pitanje s kime će koalirati. - Smatram da postoji mogućnost da lijevi centar formira vladu, i ako će se ići u tom smjeru, mi ćemo to podržati – istaknuo je Posavec. A što, upitali smo ga, ako se neće ići u tom smjeru? - Tada ćemo biti konstruktivna oporba i u Hrvatskom saboru s dva mandata zastupati interese i vrijednosti sjevera Hrvatske – navodi. Znači, s HDZ-om nikako? - Ne. To govorim cijelo vrijeme – odgovorio je Posavec. Rođen je u Čakovcu 1980. godine. U tom je gradu završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Završio je i dvogodišnje usavršavanje na Poslovnom učilištu Experta te stekao zvanje menadžera u političkom marketingu i menadžera za odnose s javnošću. Od 1995. do 2009. godine bio je urednik i voditelj na radio postaji Radio 1 i suradnik u županijskim novinskim tjednicima. Od 2000. do 2005. radio je u poduzeću "Auto stop", koje je osnovao njegov otac Ivan, kao prvu privatnu autoškolu u Hrvatskoj, na poslovima predavača i stručnog voditelja u autoškolama u Čakovcu i Prelogu. Dvije je godine bio glasnogovornik Međimurske županije, a od 2009. do 2013. obnašao je funkciju zamjenika župana. I onda je na lokalnim izborima 2013. izabran za župana iz redova HNS-a, kao i na narednim izborima 2017. Od 1. listopada 2019. djeluje kao nezavisni župan jer je napustio HNS u kojem je bio od 2004.

- Nakon 15 godina članstva izlazim iz HNS-a, ponajprije svjestan kako su putevi stranačkog vodstva i mog političkog djelovanja u potpunoj suprotnosti. Nekad treba završiti priču i birati novi put. Dao sam dosta šansi, no ovo nije put i nije put kojim mislim da Međimurje i Hrvatska moraju ići. Trudio sam se dvije godine promijeniti neke stvari, ali nažalost nisam uspio, za moje prijedloge nije bilo sluha. Novi koncept stranke ponudio sam na stranačkim tijelima, ali on nije prihvaćen. Odluku donosim čiste savjesti i uz duboko promišljanje - kazao je tada. Posavec je, pisalo se, doživio dosta kritika među svojim biračima zbog suradnje HNS-a s HDZ-om, što je također kumovalo odluci da napusti stranku. Pobijedio je i 2021., kao i na ponovljenim izborima te godine. U ožujku te godine osnovao je svoju stranku "Matija Posavec - nezavisna lista" koja je lani prerasla u Nezavisnu platformu Sjevera s njime kao predsjednikom.

VEZANI ČLANCI:

Uteg koji visi nad njim je suđenje koje ga čeka. U veljači ove godine Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu za zloporabu ovlasti i primanje mita. Radi se o slučaju kad mu je Josip Kobal navodno dao 10.000 kuna mita kako bi ponovno bio izabran za člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste. Prema tvrdnjama USKOK-a, Posavec je iskoristio to što njegovi vijećnici imaju većinu u Županijskoj skupštini i Odboru za izbor i imenovanja te je na dnevni red sjednice uvrstio točku o izboru J. Kobala za člana Upravnog vijeća ŽUC-a. Optužen je i da je, koristeći autoritet župana, od pročelnika zatražio da u Odsjeku za imovinsko-pravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice na radno mjesto koje nije bilo sistematizirano, pa je pročelnik izmijenio pravilnik o sistematizaciji i raspisao javni natječaj. Župana se tereti i da je pomogao pri zapošljavanju još jedne osobe u županijskom Upravnom odjelu za opću upravu. Pisalo se da je u rujnu 2021. Posavec priznao krivnju i podnio ostavku na mjesto župana. No, Posavec je potkraj 2021. za VečernjiTV rekao da je priznao okolnosti, ali ne i kazneno djelo.

- Dakle, radi se o tome da je čovjek došao u moj ured i htio uplatiti donaciju, taj novčani iznos završio je na računu stranke. Da, to je bilo nepromišljeno. Trebao sam ga potjerati iz ureda i objasniti mu formalnu proceduru kako se uplata u tom smislu treba vršiti. Tu pričamo o potencijalnoj sumnji, dakle sumnji na prekršaj, a ne na kazneno djelo – rekao je i dodao: - Svi koji me poznaju dobro znaju da moj obraz nema cijenu i da se nikad ne bih spuštao na razinu da se prodam za 10.000 kuna. Isti dan kad je čovjek došao u moj ured sa željom da donira mojoj novoj stranci, njegov novac položen je na račun stranke. Za to postoje bankovni zapisi". Posavec je rekao da HDZ u Međimurju već godinama vodi izrazito prljavu kampanju protiv njega. HDZ na ponovljenim izborima 2021. nije imao svog kandidata. - A i da su imali, pretrpjeli bi težak poraz – rekao je Posavec i istaknuo da se ne osjeća kao najmoćniji političar hrvatskog sjevera. - Rekao bih da sam najveći sluga sjevera. Jer funkcioniram i radim u korelaciji s građanima, a ne s političkim strankama ili establišmentom – napomenuo je.

Zanimljivo je da je Radimir Čačić, šef Reformista, prije parlamentarnih izbora govorio da će Posavec podržati HDZ-ovu vladu, no Posavec je to opovrgnuo. - Drago mi je što je to rekao zato što će ovi izbori i sve što će se događati od sutra pokazati koliko je taj čovjek lagao u oči građanima sjeverne Hrvatske - rekao je sinoć Posavec i dodao da je ovo tek politički početak NPS-a. - Mi smo svoji, uvijek smo bili i uvijek ćemo biti svoji, dokle god se ja i moji suradnici bavimo politikom. Ni s kim nismo dogovarali ništa, ni s kim nismo na službenim razgovorima, ali ono što je naš stav koji je poznat, koji je bio jučer, danas i sutra je da mi čvrsto stojimo na poziciji političkog građanskog centra - rekao je Posavec u prosincu na predstavljanju svoje platforme. Za Posavca se svojedobno, kad je bio mlad i perspektivan HNS-ovac, govorilo da mu je Čačić mentor. No, postali su politički suparnici. U Međimurju HDZ dugo nije bio na vlasti. Posavec je i na ovim izborima, kao i 2020., kad je kao nezavisni bio na listi SDP-ove koalicije, osvojio najveći broj preferencijalnih glasova u 3. izbornoj jedinici, preko 16.200.

FOTOGLAERIJA Od euforije do razočaranih lica: Pogledajte raspoloženja po stožerima nakon izlaznih anketa

Čakovec: Konferencija o odluci da upravljačka prava nad Županijskom bolnicom Čakovec preuzima država
1/15
Ključne riječi

Komentara 24

MM
Mirko_Motika
10:46 18.04.2024.

priznao je krivnju za korupciju i sad po 4. put prevario birače i 4. put će poslati zamjenu umjesto sebe u sabor

Avatar southman
southman
10:51 18.04.2024.

Kupuj prugasto odijelo !

Avatar ljutapica
ljutapica
11:55 18.04.2024.

Nemaš težinu. Ostani sa SDP-om u oporbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije