SKANDAL

Tko je pokrao radnike na Markovu trgu i Pantovčaku

15.03.2004.
u 00:00

Komunistička parola "Moj dinar za tvoj stan" postala "Moja kuna za tvoj džep"

Tko je pokrao radnike Banskih dvora, Presjedničkog ureda i Hrvatskog sabora? Čistačice, vratare, vrtlare, cvjećare, konobare, kuhare, tajnice... One koji se brinu da odaje i hodnici naših vrlih političara blistaju od čistoće, da na stolu imaju svježe cvijeće, da fino jedu za mali novac, da uz ostale povlastice plaću dobiju na vrijeme... Štedjeli su ti radnici i godinama od svojih plaća odvajali stotinjak kuna u kasu uzajmne pomoći - KUP - da bi se međusobno ispomagali kreditima. Ali pomogli su zasad nekom nepoznatom koji im je ukrao najmanje 370.000 kuna i stavio sebi u džep. Pred nosom Ivice Račana, a sada se pred nosom Ive Sanadera vjerojatno lijepo smije.

Uzalud radnici molili

Da nešto nije u redu, posumnjali su radnici na Pantovčaku i Markovu trgu još prošlog ljeta. Raspitivali se u Uredu za opće poslove Vlade i Sabora, gdje obračunavaju plaće jer su novac za KUP uredno izdvajali preko plaća. Pojedinačno su protestirali, molili i kumili da im novac za KUP više ne uzimaju, ali uzalud. Od malih plaća svaki im se mjesec uzimalo po 130 kuna, a kad bi bili na redu za pomoć, odnosno kredit, novac iz kase nisu dobivali. I napokon su im prestali uzimati po 130 kuna s plaćom za prosinac. Prije toga iz Ureda za opće poslove su čuli: "Novca nema i ne znamo što će biti." A na pitanje što je s našim pologom, odgovarali su im: "Morate čekati reviziju." Čuli su da je revizija gotova, ali objašnjenja nije bilo. Pa su se obratili novinama.

Veza s Uredom

Volga Miličić, predstojnica Ureda, ljubazno i odlučno mi je rekla da to "nema nikakve veze s Uredom", da se novac izdvajao u korist posebnog računa, a računovodstvo na Markovu trgu je bilo samo servis. Međutim, glasnogovornik Vlade govori malo drukčije:

KUP je postojao u Uredu za opće poslove preko 20 godina, organiziran je na principu dobrovoljne štednje iz koje su dijeljeni krediti članovima. Članarine i rate ustezane su od plaća prema popisu koji je mjesečno dostavljala blagajnica KUP-a, te je novac uplaćivan na štednu knjižicu KUP-a u Privrednoj banci. Novac s knjižice podizala je blagajnica, pokojna Ljiljana Bucić, zaposlena u financijskoj službi, no nadređeni nisu u to imali uvid. Povjerenstvo od pet članova koje je trebalo nadzirati KUP kaže da to nikad nije činilo.

U studenome 2002. gospođa Bucić je otišla na bolovanje, a poslovanje KUP-a preuzela je Smilja Dragosavac, njezina zamjenica. Pri primopredaji gospođa Dragosavac nije napravila inventuru, nego je nastavila s radom. Nakon smrti gospođe Bucić lani u studenome, velik broj članova zahtijevao je isplatu uloga zbog "glasina" o nepravilnostima. Gospođa Dragosavac izjavila je kako nije uočila da nedostaje dio novca, a uloge nije mogla isplatiti jer "novca nema zbog velikog broja podizanja članskih uloga u 2003. ".

Dokumentacije nema

S prosinačkom plaćom prekinuto je oduzimanje članarina, a pregledom poslovanja KUP-a utvrđeno je da nedostaje oko 370.000 kuna, ali to nije konačno stanje jer fali dokumentacija (isplatnice i uplatnice).

Tako su na upit odgovorili iz Vlade RH.

Nakon toga, 12. veljače članovima KUP-a rečeno je koliko im fali u kasi, ali ne i tko im je ukrao novac. Obećano im je da će to istražiti krim-policija. Na sastanak je došlo 70-ak članova, a svatko od njih je "darovao" lopovu od tisuću pa do 15.000 kuna! Primjerice, jedan je radnik godinama štedio da si, kad ide u mirovinu, podeblja otpremninu. Mirovina stigla lani, a on je ostao bez 15.000 kuna vlastite "otpremnine". Po principu: tvoja kuna za moj džep. Nekad je parola glasila: Moj dinar za tvoj stan.

Nakon ovog skandala u odajama najviše vlasti, pokredenim radnicima ostaje samo nadati se da će Mlinarićevi dečki otkriti tko je lopov. Jer, ako nisu sposobni otkriti tko je lopov kad se zna tko je bio ovlašten podizati novac sa štedne knjižice KUP-a, kako će raskrinkati organizirani kriminal? I onaj pod okriljem vlasti, i onaj pod okriljem mafije.

I još nešto, ako se tako krade u Banskim dvorima, pred nosom premijera, predsjednika države i Sabora, što se tek radi drugdje?

Snježana Štefok

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije