'treba i simbolično štedjeti'

Karamarko najavio smanjenje plaća zastupnicima: 'Ušteda je od oko 25 milijuna kuna'

Tomislav Karamarko
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
29.12.2015.
u 14:37

"On je čovjek koji je izgubio sve svoje bitke koje je mogao izgubiti u zadnje četiri godine", kazao je Karamarko o Milanoviću

Predsjednik HDZ-a i vođa Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko kazao je u središnjici HDZ-a da u ponedjeljak počinju razgovore o broju ministarstava u novoj vladi koju sastavljaju zajedno s Mostom i mandatarom Tihomirom Oreškovićem

– U ponedjeljak počinjemo razgovore. Najprije o broju ministarstava, a nekoliko dana nakon toga ići ćemo i s konkretnim imenima – kazao je Karamarko i naglasio da će "Vlada biti reformska i stručna".  – Bez obzira na to kojoj stranci pripada, pripada li uopće nekoj stranci, svatko tko predloži, morat će dobro obrazložiti kandidata – rekao je predsjednik HDZ-a. Poručuje da nije bitan broj ministarstava već kvaliteta.  – Hrvatska nema vremena za gubljenje s lošim kadrovima. Tko predloži dobre ljude, dobrodošao je – objašnjava Karamarko kako će s Mostom birati ministre. Otkrio je da s mandatarom Vlade Timom Oreškovićem razgovaraju o općim smjernicama i načelima.  – Mandatar će imati punu potporu. Stručan je čovjek u onim segmentima gdje nam je sad najpotrebnije, a to su financije, gospodarstvo i poduzetništvo – rekao je Karamarko te je dodao kako Orešković "jedva čeka da počne raditi".

Pobjednička stranka

Najavio je da će u Vladi vjerojatno biti prvi potpredsjednik ili zamjenik premijera. – Nije uopće bitno što ću biti. Bitno je zbog statusa stranke jer smo mi stranka koja je relativni pobjednik izbora. U nekim drugim državama relativni pobjednici dobivaju mandat za sastavljanje Vlade, a kod nas ne. Mi smo se s time pomirili – rekao je Karamarko i dodao kako su oni pobjednička stranka na čiji status i rejting jako pazi. Rekao je da Vladu moraju složiti za dva do tri tjedna.   

Najavio je smanjenje plaća saborskih zastupnika, ali i priznao da je to više simboličan potez nego značajnija ušteda. – U kampanji sam govorio da bismo to trebali napraviti. Neće biti neke značajnije uštede. Govorio sam o smanjenju od 25 do 30 posto dužnosnicima i zastupnicima što je ušteda od oko 25 milijuna kuna – rekao je Karamarko te dodao da je vrijeme da se i na simboličkoj razini pokaže da svi trebaju štedjeti.  – Plaće saborskih zastupnika i ministara, u odnosu na plaće njihovih kolega u drugim zemljama su male, ali ipak u odnosu na plaću prosječnog građanina u Hrvatskoj su velike – rekao je Karamarko i dodao kako je optimist po pitanju izvlačenja iz teške situacije u kojoj se država našla. 

Čovjek koji je izgubio sve svoje bitke

Na pitanje da prokomentira jučerašnju izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da je Most izabrao ići "u većinu s kriminalnom, špijunskom i proustaškom koalicijom", Karamarko je iznio svoj stav da je to "jedan nepristojan govor".

– Takvom nema mjestu u hrvatskom političkom govoru i dijalogu. On je čovjek koji je izgubio sve svoje bitke koje je mogao izgubiti u zadnje četiri godine. Treba znati gubiti i u gubitku biti pošten i objektivno procijeniti. On bi valjda najradije mijenjao narod, a mora mijenjati sebe – kazao je Karamarko i dodao da bi volio kada bi Milanović uspio promijeniti sebe jer je "Hrvatskoj potrebna i ljevica i desnica". – Nadam se da će se i SDP oporaviti jednog dana. Mi priželjkujemo pravu, domoljubnu hrvatsku socijaldemokraciju – zaključio je tu temu Karamarko.

>>Podjela resora u novoj vladi: Mostu ministar, HDZ-u zamjenik

>>'Židovi baš i ne stavljaju na čelo obiteljske firme bilo koga'

>>SDP nije izgubio izbore. Vlast je dogovorena ispod stola na 'sanaderovski' način

Komentara 47

Avatar Prosenjak
Prosenjak
14:48 29.12.2015.

Dobro je rekao onaj Petrenel: Milanović je sudjelovao na 7 izbora, od toga je izgubio 6, a pobjedio je samo Jadranku Kosor, što nije teško, jer njuu svi pobjede. Trebali su se na izborima 2011. sastati dvoje teških gubitnika, Milanovićć i Kosor da netko konačno pobjedi.

TP
trias politica
14:43 29.12.2015.

Preporuka Milanoviću: introspekcija. Preporuka SDPu: birajte novog šefa.

Avatar smile
smile
14:53 29.12.2015.

Kad će taj Milanović više nestati iz medijskog prostora? Više ga je stvarno dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije