U samom srcu Zlatne doline, podno obronka Papuka, samo 20-ak km od Požege i nekoliko od Kutjeva, nalazi se imanje Akademija graševine s kojeg se pruža predivan pogled. Usred vinograda nalazi se restoran koji nudi različit izbor vrhunskih sezonskih delicija pripremljenih s mnogo ljubavi i s domaćim namirnicama.
– Naziv Akademija graševine preuzeo sam od bivšeg gazde od kojeg sam unajmio lokal. Imamo uređen degustacijski podrum u kojem smo na jednom mjestu objedinili ponudu svih eminentnijih kutjevačkih vinara – kaže vlasnik Anđelko Ledić.
U ponudi su uglavnom jela tradicijske kuhinje. Naime, vlasnik je sudjelovao u projektu požeškog muzeja “Muzeji u loncu”, gdje su objedinjeni brojni stari slavonski recepti koje je odlučio primijeniti i u svom restoranu. Specijaliteti su požeški vinogradarski ćevap, bijeli žganci preliveni s prženim lukom i crvenom paprikom, gojtani s marmeladom od mrkve itd.
– Supruga i ja trudimo se servirati ta starinska jela na malo moderniji i oku privlačan način, ali struktura i okus jela pri tome ostaju isti – ističe Ledić koji s partnerima uskoro planira otvoriti i prvi integralni vinski hotel u Slavoniji.
Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova): 46
Izbor i ponuda pića (do 15 bodova): 13
Posluga i ljubaznost (do 10 bodova): 9
Dojmovi i prostor (do 20 bodova): 18
Ukupnost ponude (do 5 bodova): 4
Ukupno: 90