Obrana od tuče

Traži se uspostava protugradnog sustava, gradonačelnica Iloka: 'Stradali smo već drugu godinu zaredom'

Olujno nevrijeme koje je jučer poharalo Ilok prouzročilo je veliku materijalnu štetu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/23
05.06.2024.
u 09:03

Istok Hrvatske nezaštićen je od tuče, rezultat su česte velike štete

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić najavio je kako će poslije prikupljanja svih podataka o nastaloj šteti nakon nevremena, koje je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima pogodilo Ilok, Županju i još neke dijelove, biti proglašena elementarna nepogoda.

– Situacija u nekim dijelovima županije bila je ekstremna tako da je sreća da nitko nije stradao. Još se ne zna kolika je šteta, ali je ona svakako velika jer su uništeni usjevi, voćnjaci, vinogradi, fasade kuća, krovovi... – rekao je Dekanić. Na novinarski upit o sustavu protugradne obrane kazao je kako ona u jednom dijelu županije postoji, ali i da nije upućen u to funkcionira li uopće, dok u isto vrijeme istočni dio Vukovarsko-srijemske županije nema nikakav protugradni sustav.

– Struka tvrdi kako takva vrsta zaštite nije učinkovita i nije se obnavljala. Tražili smo da se izjednači stanje u cijeloj županiji i opreme sustavi, a poslije da se vidi je li ta obrana učinkovita ili ne – rekao je Dekanić.

Kako god, nevrijeme od ponedjeljka u Županji je uništilo ratarske kulture, a stradali su i voćnjaci i vrtovi. Još je teža situacija bila u Iloku, gdje je jako nevrijeme, praćeno ledom i jakim vjetrom, napravilo velike štete na privatnim i društvenim objektima, stradali su krovovi, fasade, stakla... Po riječima gradonačelnice Iloka, stradali su i vinogradi, voćnjaci kao i razne ratarske kulture, srušeno je više stabala, a ulicama u središtu grada mogla se vidjeti bujica vode koja se tamo slijevala sa svih strana.

– Neobično je da drugu godinu zaredom Ilok strada u nevremenu. Očekujemo svakako da u Iloku bude proglašena i elementarna nepogoda i da se građanima barem tako pomogne. Međutim, isto tako očekujemo i da se ponovno uspostavi sustav protugradne obrane jer smo trenutno u situaciji da samo čekamo hoće li se dogoditi neko nevrijeme i vidimo koliko ćemo stradati nakon njega – rekla je Budimir. Smatra i kako tvrdnje stručnjaka da je to, kako je rekla, "skup sport" ne stoje te da bi osobno voljela vidjeti kolike su prošle godine u Hrvatskoj zabilježene štete od leda i nevremena. Prema njezinim riječima, samo su štete u spačvanskim šumama, koje su zabilježene u srpanjskom nevremenu prošle godine, neprocjenjive.

Olujno nevrijeme koje je jučer poharalo Ilok prouzročilo je veliku materijalnu štetu
1/23

– Osobno bih pokušala sa sustavom protugradne obrane pa ako uspijemo odlično, a ako ne – nismo uspjeli, ali smo barem nešto pokušali napraviti. Mislim da se mogu polučiti nekakvi rezultati dok su oblaci u formiranju – rekla je Budimir.

Poslije nevremena od ponedjeljka i novih šteta, predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u utorak je od ministra poljoprivrede Josipa Dabre zatražio da hitno uspostavi sustav protugradne obrane.

POVEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije