Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJSKA NAJAVILA ISTOČNI ŠTIT

Treba li Europa postaviti utvrde na svojim granicama? Stručnjak: 'Jeftinije su od vojnika, ali mogu napraviti i štetu'

FILE PHOTO: Soldiers build razor wire fence on Poland's border with Russia's exclave of Kaliningrad near Bolcie
Foto: Arkadiusz Stankiewicz/Agencja Wy
1/5
07.06.2024.
u 06:00

Poljska, baš kao i Finska, ima nekoliko stotina kilometara granice koju dijeli s Rusijom i Bjelorusijom, no ima manje šuma s kojima se može zaštititi. Upravo zbog velikog priljeva migranata po nalogu bjeloruskog predsjednika i poljski premijer najavio je ''Istočni štit''

Posljednjih mjeseci europske su zemlje ponovno počele razmišljati o postavljanju utvrda duž svojih granica kako bi se zaštitile od vanjskih prijetnji. Posljednji primjer za to je Poljska koja je najavila podizanje ogromnih zidova i žica na s Rusijom i Bjelorusijom, a u taj projekt bit će uloženo čak 2,55 milijardi dolara. Kako navodi Foreign Policy, i Finska je unatoč svojoj gustoj šumi koja joj služi kao prirodni štit odlučila pojačati svoju granicu. Imamo dugu povijest u izgradnji utvrda, posebno za obalnu obranu i za zaštitu naših zračnih baza, poručio je i sam umirovljeni general bojnik Pekka Toveri.

- Vojska obučava trupe kako bi održale utvrde... ali mi ne gradimo dugačke linije rovova kao što to čine Ukrajinci. Naši borbeni položaji inače imaju dva, tri vojnika sa zaštitom iznad glave, što stvara međusobno podupiruću mrežu položaja zaštićenih minskim poljima. To je puno teže uništiti nego linije rovova - tvrdi general. 

Poljska, baš kao i Finska, ima nekoliko stotina kilometara granice koju dijeli s Rusijom i Bjelorusijom, no ima manje šuma s kojima se može zaštititi. To posebice postaje problematično jer se na njihovim granicama slijevaju migranti nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko otvorio novu rutu. Upravo zbog toga Latvija i Litva već su podignule svoje ograde, a sada je i poljski premijer Donald Tursk najavio stvaranje tog ''Istočnog štita''.

- Želimo da naše granice budu sigurne tijekom mira i neprobojne tijekom rata - poručio je Tusk prošlog mjeseca. To će uključivati nove utvrde, ograde, promjene u promjene u terenima i pošumljavanje duž 400 kilometara kopnene granice, a prva faza već je krenula. Taj Istočni štit podržavaju i sami Poljaci - njih čak 64,3 posto smatra da država treba rigoroznije mjere poduzeti kako bi se granica zaštitila. 

POVEZANI ČLANCI:

Logika ovih poteza je jednostavna - puno je jeftinije imati stabla i ograde nego vojnike na granicama. Ipak, umirovljeni general pukovnik Ben Hodges upozorava kako su te utvde učinkovite jednako koliko i njihova ljudska i zračna podrška. 

- Utvrde i prepreke poput minskih polja i tenkovskih jaraka same po sebi učinkovite su samo ako su pokrivene promatranom topničkom ili raketnom vatrom. U suprotnom, napadačka snaga može uzeti si vremena i izvršiti namjerno probijanje. Osim toga, utvrde moraju biti duboke i moraju biti ispravno integrirane u NATO-ove obrambene planove za tu regiju. U protivnom bi planove mogli poremetiti prepreke i utvrde koje nisu komplementarne obrambenim planovima - objasnio je za Foreign Policy.

Medij ipak navodi i kako kod svih mjera odvraćanja ključno je razabrati hoće li one doista i u konačnici odvratiti neprijatelja ili neće. Signalizirati Rusiji da Europa svoju prijetnju shvaća ozbiljno može biti zlata vrijedno. Ako planovi u Kremlju izazivaju tek odmahivanje rukom, ne vrijedi ih slijediti, navodi se.

>> VIDEO 'Dan D': Prvi put se na grobovima u Normandiji vijore i hrvatske zastavice

Ključne riječi

Komentara 3

KI
Kontra indoktriniran
08:10 07.06.2024.

Naravno, odgovoriti recipročno. Istok je već postavio utvrde prema nama ne želeći u budućnosti imati probleme sa siromašnim, ali trenutno arogantnim područjem.Od kandidata za Europski parlament trebalo bi zatražiti da to decidnije elaboriraju.

JA
JapaRuda
06:56 07.06.2024.

Nama najviše treba istočni štit na Dunavu, sve istočno je zmazano i šugavo

RE
reborn
07:13 07.06.2024.

Treba se sjetiti tko je od političara prije 10 godina govorio kako granicu treba štititi i na nju postaviti potrebe prepreke, a tko je euforijski govorio o otvorenim granicama i jaukao na spomen bodljikave žice. Sada je konačno i umjerena ljevica progledala i shvatila promašenost svojih ranijih politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije