Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK NA PRIJELAZIMA

Poljskog vojnika izboli migranti na granici s Bjelarusijom. Preminuo je u bolnici

Border triangle Poland - Lithuania - Russia
Foto: Fabian Sommer/DPA
1/3
06.06.2024.
u 22:21

Vojnika koji se spominje samo imenom Mateusz krajem svibnja nožem su izboli migranti koji su pokušavali prijeći granicu

Poljski vojnik preminuo je u četvrtak nakon što su ga na granici s Bjelorusijom nožem izboli migranti koji su pokušavali prijeći u Europsku uniju, priopćila je vojska, dok je Varšava rekla da će od Bjelorusije zahtijevati izručenje osobe odgovorne za njegovu smrt. Granica s Bjelorusijom žarište je migranata koji su se tamo počeli gomilati 2021., nakon što je bliski ruski saveznik otvorio migrantima novu neslužbenu rutu u Europu.

Europska unija komentirala je taj potez rekavši da je osmišljen kako bi se stvorila kriza. Vojnika koji se spominje samo imenom Mateusz krajem svibnja nožem su izboli migranti koji su pokušavali prijeći granicu. Vojska je rekla da je umro u četvrtak.

"Unatoč pruženoj pomoći na mjestu zločinačkog napada na granici s Bjelorusijom i naporima liječnika, njegov život nije mogao biti spašen", stoji u priopćenju. Posljednjih tjedana došlo je do povećanja broja migranata koji pokušavaju ilegalno prijeći granicu s Poljskom, a graničari su izvijestili o brojnim nasilnim incidentima.

"Tražimo da bjeloruske vlasti utvrde identitet ovog ubojice i predaju ga poljskim vlastima", rekao je ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. Dodao je da će prosvjedna nota biti uručena bjeloruskom otpravniku poslova kasnije u četvrtak.

POVEZANI ČLANCI:

Poljska je nedavno najavila planove za jačanje granice i ponovno uvođenje tampon zone od 200 metara. Bjelorusija odbacuje optužbe da pomaže kanalizirati migrante do poljske granice.

>> VIDEO 'Dan D': Prvi put se na grobovima u Normandiji vijore i hrvatske zastavice

Komentara 4

CR
crocro
07:33 07.06.2024.

Ovo s ilegalnim migrantima i ilegalnim prijelazima državnih granica i s sve većom navalom migranata, prevšilo je svaku mjeru. Državna granica je nepovrjediva. Onaj ili oni koji nasrnu na nasilni prijelaz državne granice mimo službenog graničnog prijelaza, iz usta čuvara granice treba čuti: 1. "Stoj, vrati se"!, ako ne posluša zapovijed, onda slijedi br. 2. "Stoj, pucati ću"!, ako nasilnici ne poslušaju zapovijed, slijedi br. 3. "Pucanje u visinu", ako su nasilni migranti spremni napasti čuvare granice, opasnim predmetima ili oružjem u cilju nasilnog ulaska u državu, tada slijedi br. 4. "Pucnjava na nasilnike". Tako su se oduvijek čuvale granice, samo nije bilo toliko upozorenja. Ako nema takvoga redosljeda, onda policajci ili vojnici na granicama, trebaju agresivnim migrantima zaželjeti dobrodošlicu uz ponudu kave ili pića i pomoći im da se ugodno smjeste a ostale službe da im pravodobno osiguraju tople obroke, smještaj i novčane naknade za nelegalan ulazak u državu. Iz ovoga primjera je očito da je ovaj vojnik zaboravio nasilnicima zaželjeti dobrodošlicu i otvoriti širom granicu. Zato se postavlja pitanje što će vojska i policija na granicama, jer ionako ne smiju primjenjivati obranu i silu da ih zaustave. Možda je najbolje sve čuvare granice povući u svoje baze, jer ne smiju primjeniti redosljed postupanja u zaštiti državne granice.

TU
tuzibaba
10:30 07.06.2024.

Jedni evropski političari vrište zbog migranata a drugi kukaju da evropa neće preživjeti jer joj trebaju migranti zbog nedostatka radne snage i sve starijeg stanovništva. Neka se zatvore u parlament i ne izlaze iz njega dok se ne dogovore. Za vrijeme dogovaranja uskratiti piće i hranu.

NA
naprijedplavi
06:57 07.06.2024.

Vojnik izboden na granici? Netko pametan kod nas je rekao da nema šta vojska raditi na granici.... BS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije