Zdravstvo

"Trebalo bi nam uvesti beneficirani radni staž"

'21.12.2012., Cakovec - Otvorio se Zavod za hitnu medicinu u Cakovcu.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
23.12.2012.
u 12:58

- Najgore su teške prometne nesreće u kojima stradavaju djeca i mladi ljudi - kaže B. Liber


- Medicinski tehničari koji rade u Hitnoj pomoći trebali bi imati beneficirani radni staž! U većim medicinskim centrima u bivšoj državi tehničari su imali beneficirani staž, i umjesto da ga uvedu i ostalima, ukinuli su ga svima. Ovo je vrlo težak posao, i fizički i psihički - kaže Branko Liber iz Belice, medicinski tehničar u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije.

Timovi u kojima su liječnik, medicinski tehničar i vozač, požrtvovano svakodnevno rade na spašavanju života. Dostupni su od 0 do 24 sata.
- Naš primarni zadatak je zbrinjavanje hitnih pacijenata na terenu. Prometne nesreće, teške ozljede, moždani udari, infarkti i sva druga teška stanja, sve to pokrivamo. Imamo dobru opremu, možda i najbolju, mada nam ponešto od opreme i fali jer nikad nismo zadovoljni. U vozilima imamo defibrilator, EKG, respirator, aspirator i drugo što je važno za zbrinjavanje hitnih stanja - ističe Liber.

EKG snimke pacijenata koji dožive srčani udar šalju izravno u KBC Dubravu, gdje liječnici procjenjuju treba li ih odmah odvesti u Zagreb ili u Čakovec.

- Istraživanja su pokazala da je ovo jedan od najstresnijih poslova. Stalno ste na kotačima i u prometu. Kad idemo na hitnu intervenciju, ne vozimo 60, to su sve brzine iznad sto do 150 kilometara na sat. Već samim time ste u stresu. A onda dolaze situacije na koje nailazimo. Najgore su teške prometne nesreće u kojima stradavaju djeca i mladi ljudi. Kad mislimo da smo postali imuni na stres, dogodi se nešto što nas prodrma - kaže.

Dvojica umirovljenih Brankovih kolega nisu otišla u starosnu, nego u prijevremenu invalidsku mirovinu. Branko u Hitnoj službi radi 18 godina. Deset je godina radio u varaždinskoj bolnici.

Zavod za hitnu medicinu ima 65 djelatnika, od čega 19 novozaposlenih. Samostalna je ustanova, odvojena od Doma zdravlja. - Hitna pomoć je orijentirana prema van, nema više preglada prehladica i slično, to radi liječnik opće prakse - kaže ravnateljica Mirela Štefe.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:45 24.12.2012.

Jedini u Hrvatskoj, koji bi trebali imati beneficirani radni staž su radnici koji rade na traci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije