Franjina štalica

Tri kralja stižu u pohode Isuseku u Franjinoj vrbovoj štalici

stalica (1)
Ljiljana Risek
06.01.2011.
u 08:30

Banek: Dječica iz Podgorja više ne dolaze i Svijećnicu više ne navještaju pjesmom, pa ću i ja ove godine bor raskititi prije Svijećnice

Nakon što je jučer „odgledao“ pomrčinu Sunca te u njoj našao simboliku biblijske zvijezde koja je tri kralja dovela do štalice s Novorođenim, nezaposleni metalac Franjo Banek iz Ivanca pomalo je presložio figure u nesvakidašnjem Betlehemu pod svojim borom. Kako u gradu prepunom lončara, kovača, pekara, „šoštara“ (postolara), pilara i pastira što čuvaju blago s više od sedamdeset ovčica i ovnova, magaraca, volova i deva, ne bi zalutali, Franjo je tri maga s istočnih strana usmjerio na pravi put, prema štalici što ju je sagradio od panja stare vrbe.

- Gradnja štalice mi je strast, a uređujem je osmu godinu zaredom. Kroz cijelu godinu razmišljam što bih joj mogao dodati i kako je uljepšati. Zimus sam je obogatio likovima raznih obrtnika, pa sam time ukupan broj figura u mom biblijskom gradu povećao na puno više od stotinu – ispričao je Franjo.

Gradnja Betlehema nije nimalo jednostavna. Počinje pet dana prije Božića postavljanjem velikog bora i četiriju crpki za akvarije koje živom vodom pokreće pet mlinova. Na podlozi od bršljana, mahovine i imele, Franjo potom gradi seoske kućice od kamenih pločica, ručno radi brvnare, od pruća lijeske plete plotove, šljunča putove, a pastirska utočišta uređuje u starim panjevima i izdubljenim čokotima.

- Budući da mi taj maleni pastoralni svijet unosi mir u dušu, nisam miran ni ljeti. Na morskoj obali skupljam suho bilje kojim pod borom dočaravam pustinjsku vegetaciju, a od neobična morskog kamenja slažem brda i planine – otkriva Franjo svoju opsesiju prirodnim materijalima. Slijedeći svoju viziju života u nekadašnjem gradu, on je čak i krovove sirotinjskih kuća prekrio korom suhih stabala, dok je potočna korita, kojima teče prava voda, izdjeljao u kori kestena.

No, najljepša je štalica, uređena u vrbovu panju, s janjadi i okupljenim pastirima oko vatri, prema kojoj hitaju tri kralja. Franjo je najsretniji kad svoju radost može podijeliti s brojnim posjetiteljima koji rado svraćaju i u blagdanskim danima uživaju u idiličnoj atmosferi malenog raja pod borom.

Bor će „rastepsti“ prije Svijećnice

Nekad se u vjerničkim obiteljima bor skidao i štalica raspremala poslije Svijećnice. Nju su obično pjesmom naviještala siromašna dječica koja su dolazila čak iz Podgorja te tako zarađivala džeparac. Zadnjih godina više ne dolaze, a lijep običaj naviještanja Svijećnice pada u zaborav. Stoga će i Franjo ove godine štalicu skinuti uoči Svijećnice i - odmah početi maštati o tome kako će idućeg Božića sagraditi novu, sigurno veću od ovogodišnje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije