bezizlazna situacija

Tristo radnika Dine Petrokemije prosvjedovalo u Omišlju

Dina Petrokemija prosvjed (1)
Foto: Goran Kovačić
1/5
20.03.2012.
u 14:52

Ministar gospodarstva kaže da nije zadužen za privatnu tvrtku, baš me zanima što bi se dogodilo da to izjavi premijer u Njemačkoj, gdje je 90 posto gospodarstva privatno, ogorčeno je utvrdio Alfredo Davanzo

Tristotinjak radnika Dine Petrokemije Omišalj okupilo se u utorak ispred ulaza u pogon. Time su, kako su i najavili, podržali prosvjed svojih kolega iz Diokija, u čijem su sastavu.

Premda su za 18 sati najavljivali napuštanje potencijalno opasnih pogona u Omišlju, zaključili su da će do kraja tjedna, radi zaštite imovine tvrtke, blokirati pogon i nastaviti raditi te privremeno odustati od ove radikalne mjere, koju je podržalo 98 posto radnika Dine. Premda se, u slučaju napuštanja pogona, spominjala mogućnost uvođenja radne obaveze, zaključak je sa sastanaka predstavnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje, županijskog i općinskog Stožera za zaštitu i spašavanje i Uprave Dine, koji se održavao u vrijeme prosvjeda, da takvo što u privatnoj tvrtki nije moguće.

– Zaključili su da nemaju zaključka, za situaciju koju smo najavili nema rješenja. Do privatizacije Petrokemije nije trebalo ni doći, jer očito u ovakvim situacijama nema sustava i mogućnosti za bilo kakve intervencije. Naša tvrtka trebala je biti, prema sporazumu iz 1998. godine, između sindikata i Vlade, privatizirana kao Petrokemija Kutina. Mi tako danas ne bismo bili u ovoj situaciji jer Petrokemija Kutina još uvijek ima većinsko državno vlasništvo, a država bi mogla reagirati. Razgovarali smo s ministrima Linićem i Mrsićem i odgovornima u Ministarstvu gospodarstva. Najavljeno je da će u ovom tjednu donijeti rješenje. Rečeno nam je da HEP ulazi u vlasništvo Diokija i da će do petka isplatiti plaće. Uzimajući u obzir preporuke ministarstava i odvjetnika kojeg smo angažirali, odlučili smo da do kraja tjedna nećemo napuštati pogone i radna mjesta – kazao je okupljenim radnicima Predrag Mihaljević, predstavnik radnika u NO Dine. Obratio im se i predsjednik Radničkog vijeća Dine Alfredo Davanzo želeći objasniti zašto treba privremeno odustati od napuštanja opasnih pogona Dine.

– Ministar gospodarstva kaže da nije zadužen za privatnu tvrtku, baš me zanima što bi se dogodilo da to izjavi premijer u Njemačkoj, gdje je 90 posto gospodarstva privatno. Kada punimo državni proračun, onda smo dobri, a ti isti službenici koji primaju plaće iz proračuna su, za razliku od nas, zaštićeni. Sve ostaje na našoj savjesti jer je riječ o višem državnom interesu, obiteljima, lokalnoj zajednici. Kad zagusti, stvar prepuštaju u naše ruke. Najrađe bismo poduzeli najradikalniju mjeru, ali ne možemo biti neodgovorni kao oni. Blokada ostaje, nitko bez naše dozvole neće moći ući osim direktora Milana Cvetrežnika koji će raditi u našem interesu. Moramo pokazati da smo odgovorniji i savjesniji od svih političara – poručio je Davanzo radnicima koji su podržali današnju odluku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije