PROTEKCIONISTIČKI TRGOVINSKI PROGRAM

Trump imenovao dužnosnika iz Reaganovog doba trgovinskim pregovaračem

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.01.2017.
u 16:46

Novi predsjednik obećava američkim partnerima da će im nametnuti carine u znak odmazde, a to se napose odnosi na Kinu.

Izabrani američki predsjednik Donald Trump u utorak je imenovao Roberta Lighthizera predstavnikom za vanjsku trgovinu (USTR), a radi se o dužnosti koja se tradicionalno bavi međunarodnim trgovinskim pregovorima.

Lighthizer (69) je prema Bloombergu bio drugi čovjek tog ureda u mandatu republikanca Ronalda Reagana 1980-ih godina i prikupio je desetljeća iskustva u međunarodnoj trgovini, posebice u odvjetničkom uredu u kojem i danas radi.

"On ima veliko iskustvo u sporazumima koji štite neke od najvažnijih sektora našeg gospodarstva i često se u privatnom sektoru borio kako bi zaštitio Amerikance od loših sporazuma", istaknuo je Donald Trump uvjeren da će Lighthizer "obaviti odličan posao" i okrenuti "novu stranicu" u trgovini.

Lighthizer, čije imenovanje treba potvrditi američki Senat, morat će se koordinirati s tajnikom za trgovinu Wilburom Rosoom i Peterom Navarrom koji je imenovan na čelo novog trgovinskog vijeća Bijele kuće.

Trgovinski program Donalda Trumpa jako je protekcionistički. Novi predsjednik obećava američkim partnerima da će im nametnuti carine u znak odmazde, a to se napose odnosi na Kinu.

Obećao je povući Sjedinjene Države iz Sporazuma o transpacifičkoj slobodnoj razmjeni (TPP) koji je potpisao Barack Obama s 11 zemalja regije Azije i Pacifika, ali nikada ga nije ratificirao američki Kongres.

>> 'Ruski hakeri nisu utjecali na rezultat američkih predsjedničkih izbora'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije