SKRIVENI ODNOSI?

'Trump slao Putinu testove za COVID-19, od 2021. razgovarali sedam puta'

storyeditor/2024-10-09/PXL_REU_120923_103124594.jpg
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
10.10.2024.
u 08:15

Još prije tjedan dana Trump se hvalio da ima "vrlo dobar odnos" s Putinom i da će mir u Ukrajini dogovoriti za 24 sata

Dok je bio predsjednik, Donald Trump je 2020. godine, na početku pandemije, poslao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu testove za COVID-19 za njegovu osobnu upotrebu. Od kada je odstupio s dužnosti 2021., najmanje je sedam puta razgovarao s njim, pa i onda kad je radio pritisak na republikance da blokiraju vojnu pomoć Ukrajini. Dio je to navoda iz nove, još neobjavljene knjige američkog novinara Boba Woodwarda, jednog od novinara koji je otkrio skandal Watergate.

Neki američki mediji dobili su knjigu "Rat" prije objave kako bi iz nje objavili najzanimljivije dijelove. Reakcija Donalda Trumpa, kandidata Republikanske stranke na predstojećim izborima u studenome, bio je napad na novinara, nazvao ga je "ljigavcem" koji je "spor, letargičan, nesposoban i općenito dosadna osoba bez osobnosti", no nije odgovarao na pojedinosti iz knjige.

Još prije tjedan dana Trump se hvalio da ima "vrlo dobar odnos" s Putinom, odnos koji bi mu omogućio da, ako pobijedi, pregovara o mirovnom sporazumu u roku od 24 sata, čak i prije inauguracije. Trump je spomenuo ruskog čelnika na 41 predizbornom skupu ove godine, daleko češće nego bilo koje godine otkako je prvi put postao predsjednički kandidat 2015., prema pretrazi baze podataka, piše New York Times.

VEZANI ČLANCI: 

No je li Trump ostao u kontaktu s Putinom otkako je napustio dužnost nije bilo moguće neovisno potvrditi. Woodward je izvješće temeljio na jednom Trumpovu pomoćniku kojeg nije identificirao u svojoj knjizi, a koji je rekao kako mu je početkom 2024. naređeno da napusti Trumpov ured na njegovu imanju Mar-a-Lago na Floridi kako bi bivši predsjednik mogao razgovarati s Putinom. Pomoćnik je rekao Woodwardu da je Trump razgovarao s Putinom više puta otkako je napustio dužnost, možda čak sedam, prema knjizi.

NYT je razgovarao s dvadesetak sadašnjih i bivših dužnosnika Trumpove i Bidenove administracije te obavještajaca koji su rekli da nisu imali saznanja o bilo kakvim kontaktima između Trumpa i Putina u godinama otkako je Trump otišao s dužnosti. Kremlj je demantirao izvještaje o razgovorima Putina i Trumpa. "To nije istina, riječ je o tipičnoj laži u kontekstu predizborne političke kampanje", napisao je u poruci glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov. 

>>> VIDEO Uragan Milton približava se Fort Myersu na Floridi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije