VEĆ OSMISLILI NAPADE

Trump strahuje od moguće Bidenove zamjene za Bijelu kuću: 'Znaju tko će to biti, već pripremaju veliku ofenzivu'

Day 4 of the Republican National Convention in Milwaukee, Wisconsin
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS
1/7
21.07.2024.
u 16:14

Trumpov stože računa s tim da će demokrati u slučaju zamjene kandidata prednost dati Kamali Harris, jer bi bilo kakvo zaobilaženje prve afroameričke potpredsjednice rezultiralo novim raskolom u tzv. demokratskoj koaliciji, biračkom tijelu Demokratske stranke

Stožer republikanskog kandidata Donalda Trumpa planira značajnu ofenzivu usmjerenu na potpredsjednicu Kamalu Harris, ako predsjednik Joe Biden odluči povući se kao demokratski kandidat. To uključuje pripremu niza oglasa koji će kritizirati njen rad kao potpredsjednice i tijekom obnašanja dužnosti javne tužiteljice u Kaliforniji.

Tim Donalda Trumpa već je prikupio podatke o Harris i slične informacije o drugim demokratima koji bi mogli preuzeti kandidaturu ako Biden odustane. Do sada su se najveći napori usmjerili na proučavanje Kamale Harris. Trumpov stožer, naime, računa s tim da će demokrati u slučaju zamjene kandidata prednost dati Kamali Harris, jer bi bilo kakvo zaobilaženje prve afroameričke potpredsjednice rezultiralo novim raskolom u tzv. demokratskoj koaliciji, biračkom tijelu Demokratske stranke, ističe New York Times.

Također, Trumpovi suradnici proučavaju dosjee demokratskih guvernera koji se razmatraju kao mogući partneri za Harris. Posebnu pažnju posvećuju guverneru Pennsylvanije, Joshu Shapiru, jer je ta država ključna za Trumpovu kampanju u cilju sprječavanja demokrata da osvoje Bijelu kuću. Glasnogovornik Trumpove kampanje nije odgovorio na upit za komentar.

Brian Fallon, glasnogovornik kampanje Kamale Harris, rekao je da je Donald Trump počeo lagati o Harris nakon što je propao prijedlog za rješavanje problema na granici. Fallon je istaknuo da je Harris, kao bivša okružna tužiteljica i glavna tužiteljica, uvijek borila protiv prevaranata i kriminalaca poput Trumpa. Naglasio je da te laži neće zaustaviti Harris u njenom nastojanju da nastavi pravnu borbu protiv Trumpa zbog ključnih pitanja u ovoj izbornoj utrci.

VEZANI ČLANCI:

Nakon lošeg nastupa predsjednika Joea Bidena na debati 27. lipnja Trump i njegova ekipa odlučili su ublažiti kritike prema njemu. Nadaju se da će Biden ostati u utrci dok ga stranka službeno ne nominira, kako bi bilo prekasno zamijeniti ga bez velikih pravnih problema. Trumpov tim vjeruje da će niska razina podrške za predsjednika Bidena, uz sumnje o njegovoj dobi i mentalnom zdravlju, pružiti priliku za njegov povratak u Bijelu kuću. Smatraju da bi Bidenove slabosti mogle pomoći Trumpu da ponovno pobijedi na izborima.

Nakon debate Trumpov tim odlučio je obustaviti oglašavanje koje bi moglo dodatno naštetiti Bidenu. Prema izvoru upoznatom s unutarnjim raspravama Trumpova tima, promjena kandidata na vrhu liste mogla bi unijeti kaos u inače stabilnu utrku, posebno ako bi Harris, koja bi bila prva crna predsjednica, postala kandidatkinja. Kratko prije Republičke nacionalne konvencije u Milwaukeeju, dok je sve više demokrata tražilo od Bidena da se povuče iz utrke, Trumpov tim pripremao je materijale za kritiku Kamale Harris. Ti materijali trebali su biti prikazani delegatima konvencije i gledateljima na televiziji. Međutim, nakon što je prošle subote mladić pokušao atentat na Trumpa, tim je odlučio obustaviti te planove jer je cijela zemlja bila šokirana događajem, a pritisak na Bidena da se povuče privremeno je opao.

Trumpova kampanja planirala je uključiti Kamalu Harris u svoju strategiju, s obzirom na Bidenove fizičke poteškoće. Ako Biden odluči napustiti utrku, kampanja se želi fokusirati na Harris i naglasiti njene slabosti koje mnogi demokrati smatraju problematičnima. Trumpov tim vjeruje da bi Harris mogla biti bolja u prenošenju određenih poruka, poput prava na pobačaj, u odnosu na Bidena. Također, kao bivša tužiteljica, mogla bi biti kritična prema Trumpovim kaznenim optužbama. Međutim, takva kampanja je rizična jer bi Harris, ako postane kandidatkinja, morala preuzeti sve nepopularne politike iz Bidenove ere, što bi moglo umanjiti njezine prednosti i otežati Trumpu uspjeh u kampanji.

VEZANI ČLANCI:

Trumpova kampanja planira napasti Kamalu Harris zbog krize na granici koju je Biden dodijelio njoj na odgovornost. Savjetnici Harris kažu da Trump iskrivljuje njezinu ulogu u tom pitanju i tvrde da su prelazi granice opali otkako je Biden ograničio pravo na azil. Ako Biden odluči napustiti utrku, ali ne podnese ostavku kao predsjednik, republikanci će tvrditi da su razlozi zbog kojih se povukao također razlozi zbog kojih nije sposoban ostati na funkciji. Pokušat će povezati Harris s Bidenom i tvrditi da je ona bila među onima koji su se trudili da se prikrije pogoršanje predsjednikova stanja.

Republikanci koji se natječu za Kongres već usvajaju ovu poruku. Nakon što je demokrat Sherrod Brown pozvao Bidena na povlačenje, njegov republikanski protivnik Bernie Moreno objavio je da Biden nije sposoban za službu i da treba podnijeti ostavku zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti. Trumpova kampanja vjeruje da bi demokrati trebali promjene i da će pokušati spriječiti prijenos sredstava iz Bidenove kampanje na novi odbor koji bi podržao Kamalu Harris. Ako se demokrati odluče na promjene i prijeđu na Harris, Trumpovi suradnici žele omesti taj prijelaz. Čak i ako pravne tužbe ne uspiju potpuno zaustaviti te prijedloge, one bi mogle usporiti proces prelaska na novi demokratski tim i dodatno pokazati kako se demokrati suočavaju s kaosom i neorganiziranošću unutar svojih redova, zaključuje NYT.

FOTO Trump pokrenuo novi trend među Republikancima

Day 4 of the Republican National Convention in Milwaukee, Wisconsin
1/21

Komentara 3

JZ
Jogurt Zbregov
17:10 21.07.2024.

"jer bi bilo kakvo zaobilaženje prve afroameričke potpredsjednice" - Kamala nije afroamerikanka. Otac joj je Jamajčanin, majka Indijka.

AN
AntePortas9
17:54 21.07.2024.

Nije stvar osobe, stvar je u političkom djelovanju. Bilo koji kandidat Demokrata je ipak samo produžena ruka ili čak fikus određenih krugova.

TR
trpimir2022
17:55 21.07.2024.

Kamala i Ursula, samo nebo nam je kraj, tamo ćemo, uskoro i završiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije