Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prihvat raseljenih ukrajinaca

Trut obišao objekte za smještaj Ukrajinaca u Varaždinskoj županiji. Dva objekta dupkom puna

Obilazak prihvatno-tranzitnog centra u sklopu Gradske dvorane Varaždin
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
30.03.2022.
u 17:58

PU varaždinska je dosad primila 291 zahtjev za odobrenjem privremene zaštite, a devet osoba iz Ukrajine prijavilo se na Hrvatski zavod za zapošljavanje

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, u pratnji domaćina župana Varaždinske županije Anđelka Stričak i načelnice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvije Zagorec obišli su danas prihvatno - tranzitne i kolektivne objekte smještaja na području Varaždinske županije. Riječ je o prihvatnom centru u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin i kolektivnom smještaju u zgradi Doma 2 u sklopu Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

30.03.2022., Varazdin - Ravnatelj Ravnateljstva civilne zastite Ministarstva unutarnjih poslova Damir Trut i izvrsni predsjednik Hrvatskog crvenog kriza Robert Markt sa suradnicima obisli su prihvatno-tranzitni centar u sklopu Gradske dvorane Varazdin. Photo: Vjeran Zgane Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- Iza nas je iskustvo Domovinskog rata, kriza s migrantima, dva razorna potresa, požari u Dalmaciji, niz poplava od Karlovca, Gunje, Vrgorca, epidemija uzrokovana koranavirusom i sada s raseljenim osobama iz Ukrajine. Iz svega ovog navedenog smatram kako i dalje moramo ulagati u sve sastavnice zaštite i spašavanja. Stoga me veseli što je Vlada RH prošle godine donijela Odluku o izgradnji regionalnih centara civilne zaštite, a jedan takav gradit će se i u Varaždinu. Taj projekt zasigurno će naše društvo učiniti sigurnijim, a sve sastavnice zaštite i spašavanja će moći daleko kvalitetnije odrađivati svoje zadaće. Da imamo taj Centar, ovaj prihvatni najvjerojatnije bi bio smješten na njegovoj lokaciji i svi bi mogli daleko kvalitetnije djelovati i pružiti pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine – rekao je Stričak, te se nadovezao kako se trenutno na području Varaždinske županije nalazi 347 raseljenih osoba iz Ukrajine. U prihvatnom Centru u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin trenutno je pet osoba, u Domu 2 u Varaždinskim Toplicama 100, u Hotelu Turist 64, dok se u privatnim smještajima nalazi 178 osoba.

30.03.2022., Varazdin - Ravnatelj Ravnateljstva civilne zastite Ministarstva unutarnjih poslova Damir Trut i izvrsni predsjednik Hrvatskog crvenog kriza Robert Markt sa suradnicima obisli su prihvatno-tranzitni centar u sklopu Gradske dvorane Varazdin. Photo: Vjeran Zgane Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- S obzirom da su ova dva kolektivna smještaja, u Varaždinskim Toplicama i Hotelu Turist, popunjena, opet apeliram na sve naše građane koji imaju stan, kuću, vikendicu, adekvatan prostor koji trenutno ne koriste neka se jave civilnoj zaštiti i daju te objekte na raspolaganje za smještaj raseljenih osoba – naglasio je Stričak. PU varaždinska je dosad primila 291 zahtjev za odobrenjem privremene zaštite, a devet osoba iz Ukrajine prijavilo se na Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

- U Hrvatsku je do sada ušlo 11.200 raseljenih osoba iz Ukrajine. Najveći dio ulazi kroz Granični prijelaz Goričan ovdje na sjeveru Hrvatske, prolazi kroz objekt samog Goričana, a onda veliki dio njih dolazi u prihvatni smještaj u varaždinskoj dvorani koja je zaista pripremljena i napravljena po svim propisanim standardima za prihvat takvih osoba. Svi koji dolaze ovamo zbrinuti su u najboljoj mogućoj mjeri te im je pruženo sve potrebno kako bi u tih 48 sati mogli obaviti sve što je potrebno i kako bi im se našao smještaj za dugotrajnije vrijeme, bilo da je riječ o smještaju kolektivnog tipa ili onaj u privatnim objektima, što u najvećem dijelu i potenciramo – rekao je ravnatelj Trut i dosao da je u Hrvatskoj trenutno smješteno više od 80 posto ljudi u pojedinačnim smještajima, što je i psihološki najbolje.

VIDEO Evakuirani stanovnici Ukrajine opisali život pod ruskom okupacijom: "Svijete, probudi se"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije