ZABIJELILE SE ULICE

'Tu sam 30 godina, ovo još nisam vidjela': Stručnjak objasnio neobičnu pjenu u Novigradu

Pjena u Novigradu
Screenshot/Istramet
13.09.2024.
u 08:05

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

Meteorolog Ivan Čačić osvrnuo se na naglu promjenu vremena koja je zatekla Hrvatsku. "Došlo je do prodora vrlo vlažnog i vrlo hladnog zraka. Također se dogodio frontalni poremećaj koji je praćen visinskom dolinom. Ta se dolina zatvara u jednu ciklonu koju nazivamo hladnom kapljom i koja će trajati veći dio idućeg tjedna", objasnio je.

Objasnio je i kako je nastala pjena u Novigradu. "Na području sjevernog Jadrana puhalo je jako jugo i jugozapadni vjetar. Taj vjetar vrtloži more i onda o sastavu mora ovisi kako će ti vrtlozi stvarati pjenu – to ovisi o smjesi soli i biološkog materijala", rekao je za Dnevnik.hr.

Iz Istrameta su pak detaljnije pojasnili kako je kombinacija jakog vjetra i visokih valova dodatno pojačala ovaj fenomen koji na prvi pogled izgleda neobično, ali je riječ o prirodnom procesu koji nije rijedak u Istri, posebno tijekom promjenjivih vremenskih uvjeta tijekom ljeta i jeseni. Fenomen može biti potaknut intenzivnim cvjetanjem mora kakvom smo svjedočili tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

Morska pjena nastaje kada se organski materijali prisutni u morskoj vodi, poput algi i planktona, raspadaju te oslobađaju tvari koje djeluju kao prirodni surfaktanti. Te tvari smanjuju površinsku napetost vode, omogućujući stvaranje mjehurića zraka. Pod utjecajem jakih valova i vjetra, mjehurići se gomilaju i formiraju pjenu koja se nakuplja na površini mora i uz obalu. Sada se zbog jakog vjetra obala zabijeljela, a pjena je letjela na sve strane.

VEZANI ČLANCI:

Iako meteorolozi kažu da je ovo uobičajena pojava, građani je prije nisu vidjeli. "Pa, ja sam u biti mislila da je snijeg jer najavljuju neki snijeg. Kažem, pa nije valjda snijeg, i tamo dođem i, evo, vidite, to je katastrofa", kazala je Sanela za Novu TV. Sanja je dodala da takvo nešto dosad nije vidjela. "Ne, a tu sam 30 godina, ne, nikad!"

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

FOTO Pošteno se zabijelio dio Njemačke, očekuje se metar snijega: 'Pa otvaramo tek u studenom'

Pjena u Novigradu
1/9

Komentara 4

RA
Razbibriga
11:24 13.09.2024.

To je sve od krema za sunčanje.....

N1
Neretva 1993
11:05 13.09.2024.

Pa normalno da u BiH to i nisi mogla vidjeti,ovo je ipak zemlja koja ima more. 30 godina pobjegla (od rata) i sad ti to čudno,to su svakogodišnje pojave jer je priroda za tebe nešto čudno!

JF
Jure_Francetić
09:16 13.09.2024.

Sanela iz Novigrada još nikad nije doživjela nešto takvo, ma ja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije