sve je stalo

Tuga i očaj na tržnicama: 'Razlika u cijenama ove i prošle godine je nebo i zemlja'

Gužve na zadarskoj tržnici i ribarnici na Veliki petak
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/4
25.04.2024.
u 10:02

'Brokula je lani je bila pet kuna sad ti je četiri eura", pojasnila je Ljiljana. "Blitva je sada četiri eura, prošle godine je bila 10-12 kuna".

S današnjim vremenom prava je lutrija. Snijeg, toplinski val, crveni alarm, poplave, suša... Posljedice promjene vremena vide se svakodnevno. Nagle promijene vremena najviše osjete naši poljoprovrednici. Nakon ljetnih gotovo 30 stupnjeva, temperatura se tijekom noći spustila na sedam stupnjeva, a to su najviše osjetile brojne povrtne kulture. 

Na zadarskoj tržnici i poljima Ravnih Kotara prevladava pravi očaj "Sve se stisnulo. Sve je stalo, ne ide. Meni je krumpir u dvije etape. Jedan je tek počeo, drugi stao. Onaj što je počeo, on je već kleknuo. Ma sve, salata, blitva, špinat i sve je to stalo", rekla je prodavačica na tržnici Ljiljana.

"Bilo je snijega gore na Velebitu. Bura zna opaliti biljke koje nisu zaštićene. Ako dođe slana, ona će ih anulirati",  pojasnio je prodavač na tržnici Mićo. Uz inflaciju, cijene goriva i gnojiva te klimatske promjene utječu na cijene na tržnici.

VEZANI ČLANCI:

Razlika u cijeni brokule ove i prošle godine je nebo i zemlja. "Lani je bila pet kuna sad ti je četiri eura", pojasnila je Ljiljana. "Blitva je sada četiri eura, prošle godine je bila 10-12 kuna", nadovezao se Mićo za HRT.

Nose se, kako umiju, s vremenskim ekstremima i ljudi i biljke. Žilava i otporna vinova loza, čini se, najbolje se prilagođava. Iako je zbog kiše i visoke temperature vegetacija ove godine počela ranije, zahladnjenje je nije previše omelo. Možda je malo dobro i došlo jer bi inače bilo vegetiralo do žice, pojasnio je Milan Peraić, voditelj vinograda u Ravnim Kotarima. "Jedino što je sad sigurno - tko je učinio ovo pljevidbu prije, sada je ova bura sigurno odvrnula nekoliko tih nosivih grančica za ovu godinu. Imat će manji urod. Ali to je cijena", napomenuo je Radoslav Bobanović, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije. Unatoč svemu na zadarskom području očekuju bolju berbu nego lani. No za razliku od vinove loze, urod masline mogao bi podbaciti.

FOTO Nevjerojatne scene sa Suska, cijeli otok zabijelila tuča: 'Padala je sat vremena, nestalo je struje'

Gužve na zadarskoj tržnici i ribarnici na Veliki petak
1/3

 

Komentara 5

BU
burza
11:03 25.04.2024.

Pa ko je digao cijene nije vlada nego pohlepni prodavaci

AN
antonelić
16:28 25.04.2024.

vlada je blokirala cijene ...?... zamisli da ih nije blokirala ...?... propali bismo , mi mali ljudi ... sreća da su nam adezejci omogućili branje boca po kontejnerima te nam priskrbili poboljšanje kućnog buđeta ... hvala plenki , hvala njonj. hvala gabika i jozefina i ostali hrvatski neimari , borci za stabilnost i napredak ...

NO
Nostromo
11:50 25.04.2024.

Pa na tržnicama odavno nema više kumica, koje su nosile robu iz svojih vrtova, sada su veki dio barem njih 85%, prekupci, koji kupuju i po trgovačkim centrima pa prodaju po tržnicama istu robu duplo do troduplo skuplje. Krompir uu trg.centru 1€, a isti taj krompir na tržnici 3€. A još k tome isto to rade i mali trgovci mješovitom robom prehrane, kupe robu u trgovačkim centrima na akcijama a onda prodaju u svojim trgovinama po tri puta višoj cijeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije