apsolutna većina

Trijumf Erdoganove 'Stranke pravde i razvoja' na izborima u Turskoj

Turska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
01.11.2015.
u 21:38

Riječ je o velikom uspjehu predsjednika Erdogana (61), čija je stranka na izborima 7. lipnja izgubila potpunu kontrolu u parlamentu koju je imala posljednjih 13 godina.

Prema prvim neslužbenim izbornim rezultatima  na izvanrednim parlamentarnim izborima u Turskoj, vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) osvojila je 316 mjesta čime je postala apsolutni pobjednik ovih prijevremenih izbora i prema turskom ustavu može sama formirati vlast. Naime, turski parlament broji 550 zastupničkih mjesta a za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina dakle 276. 

Druga je Republikanska narodna partija (CHP) sa 25,24 posto glasova,  dok je prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) koja je turskom predsjedniku Erdoganu na lipanjskim izborima pomrsila račune osvojivši 13 posto glasova sada osvojila  samo 10,4 posto glasova birača što će joj osigurati 59 parlamentarnih mjesta, što je čak 21 manje od rezultata u lipnju.

U gradu Dijabarkir, uglavnom naseljenom Kurdima, u kojem se prije pet mjeseci okupilo tisuće ljudi na ulicama slaveći ulazak kurdske Narodne demokratske partije u parlament, sada su zbog rezultata izbora koji su  pokazali da je podrška prokurdskoj opoziciji pala opasno blizu praga od 10 posto, neophodnog za ulazak u parlament izrazili svoj protest koji je prerastao u okršaj s policijom, koja je bila prisiljena ispaliti  i suzavac na demonstrante.

Iako su analitičari predviđali da će rezultati ovih izbora biti slični onima u lipnju te da se vlada neće moći formirati bez koaliranja Erdogan je u pet mjeseci uspio ponovno pridobiti povjerenje birača koje je izgubio na lipanjskim izborima.  U tome mu je po svemu sudeći pomogao raskid dvogodišnjeg primirja sa PKK jer je, u međuvremenu, Erdogan opet zaratio s Kurdima, u nadi da bi tako mogao otrgnuti dio glasova nacionalistima, smanjiti popularnost prokurdskih demokrata i homogenizirati biračko tijelo oko AKP-a. Iako je dobio većinu u parlamentu Erdoganu je potrebna potpora
dvije trećine parlamenta kako bi ostvario svoj cilj i izmijenio ustav te uveo predsjednički umjesto parlamentarnog sustava protiv čega su sve parlamentarne stranke koje se plaše njegove diktatorske vladavine.

Rezultate izbora u Turskoj posebno su iščekivali u Bruxellesu i zemljama koje se  nalaze na izbjegličkoj ruti. Akcijski plan koji su dogovorili turski predsjednik Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel vezan za zaustavljanje priljeva  izbjeglica, što ovisi o Turskoj, nije se mogao ostvariti dok se ne formira turska vlada, stoga je i nastavak priljeva izbjeglica ovisio o rezultatima ovih izbora.

Na tisuće građana okupilo se ispred sjedišta Stranke pravde i razvoja širom Turske slaveći pobjedu. Predsjednik vladajuće stranke i turski premijer Ahmet Davutoglu  kazao je da je današnji izborni rezultat "velika pobjeda demokracije ali i svih građana Turske  kojima nikada neće okrenuti leđa" naglasivši kako će Turska i nakon ovih izbora nastaviti sa rastom i napretkom kao i prethodnih
godina.

>> U Turskoj se održavaju izvanredni izbori, Erdoganova stranka prvi put će morati dijeliti vlast

Komentara 16

US
Ustajaustasesvi
21:11 01.11.2015.

kako lazu . turski izvori informisanja pisu o 53% glasova

VE
velika
20:59 01.11.2015.

oce prestati izbjeglice

Avatar Cinco
Cinco
18:43 01.11.2015.

Velika politička pobjeda ISIL-a. Milanović je otvoreno podržao ovog lika neki dan. Sad je valjda presretan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije