UBOJSTVO TOMISLAVA SABLJE

Tužiteljstvo traži ukidanje oslobađajuće presude i kaže: Knego nije smirivao već provocirao situaciju

Zagreb: Završne riječi na suđenju u slučaju ubojstva Tomislava Sablje
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
09.04.2024.
u 10:22

Tomislav Sabljo (41)  je ubijen 22. travnja 2023. u zagrebačkom noćnom klubu Ritz, optužnica je bila podignuta lani u listopadu, potkraj lanjskog studenog je postala pravomoćna, a u siječnju ove godine već je, nakon svega nekoliko rasprava, izrečena nepravomoćna presuda.

Ukidanje nepravomoćne oslobađajuće presude, vraćanje cijelog spisa zagrebačkom Županijskom sudu i novo suđenje. To je ono  što ŽDO Zagreb traži u svojoj žalbi koju su Visokom kaznenom sudu (VKS) podnijeli na nepravomoćnu presudu koja je i siječnju izrečena Kristijanu Knegi i Dorijanu Mrakoviću. Njih su se dvojica teretila za ubojstvo, odnosno pomaganje u ubojstvu Tomislava Sablje, koji je u trenutku svoje smrti bio USKOK-ov optuženik u akciji Tebra. Obojica su nepravomoćno oslobođeni optužbi, a na tu nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu, ŽDO Zagreb se žalio, smatrajući da je sud pogrešno zaključio da je Knego Sablju ubio u nužnoj obrani. Samim tim, po stavu prvostupanjskog suda nije bilo protupravnosti djela, pa onda ni Mraković nije mogao biti pomagač.

Krenuo prema Sablji s pištoljem

No protivno tom zaključku suda, ŽDO u žalbi navodi da iz provedenih dokaza, kao što su iskazi svjedoka i snimka nadzornih kamera proizlazi da je Knego s pištoljem u ruci, kojeg mu je prethodno dao Mraković, krenuo prema Sablji. I to u trenutku kada je Sabljin sukob s drugim gostom bio okončan, pa po stavu tužiteljstva nije bilo potrebe za Kneginom reakcijom, pogotovo ne s pištoljem u ruci i to uperenim prema Sablji. Tužiteljstvo u žalbi navodi da je upravo s tim potezom, Knego dodatno  eskalirao i isprovocirao u tom trenutku smirenu situaciju. 

VEZANI ČLANCI

- Smatramo kako iz snimke nadzornih kamera jasno proizlazi da je vidjevši tko mu prilazi i što drži u ruci, Tomislav Sabljo s ciljem da se zaštiti, od Gorana Vidovića zatražio pištolj, koji mu je ovaj i predao, što je uočljivo i na snimkama. Nedvojbeno je uočljivo i da je Sabljo pištolj usmjerio prema Knegi. Ne smatramo mogućim i vjerodostojnim  navode iz Knegine obrane da je vidio da se Sablji diže desna ruka, a pogotovo da je vidio da mu se napinje mišić te da je zbog toga ispalio hitac, nakon čega se više ničeg nije sjećao. I sve to u uvjetima smanjene vidljivosti zbog prigušenih svjetala u klubu. Prvostupanjski sud je zaključio i da su svjedoci koji su o događaju iskazivali pristrani jer su poznavali Sablju, no mi smatramo da su iskazivali što su vidjeli - navodi u žalbi tužiteljstvo.

Kažu i da je Knego, nakon što je doznao da je u klub ušla naoružana osoba, umjesto da zatraži intervenciju policije, od Mrakovića zatražio da mu donese svoj pištolj iz automobila te je organizirao i dolazak više  svojih poznanika i prijatelja kako bi smirili Sablju.

- Sve je to napravljeno iako Sabljo tada uopće nije upotrebljavao pištolj koji je imao, pa iz iskaza ispitanih svjedoka i snimki videonadzora nedvojbeno proizlazi da je Knego zapravo provocirao cjelokupnu situaciju, u klub je uveo osobe koje se do tada tamo nisu nalazile niti im je to bila namjera. Sve su te osobe u prijateljskim odnosima s Knegom, a pozvao je i osobu, koja mu je prijatelj i koja se nakon ulaska u klub odmah verbalno sukobila sa Sabljom. Osim toga, način na koji je Knego upotrijebio pištolj nakon što je Sabljin sukob s drugim gostom prestao, ukazuje da mu namjera nije bila da smiri situaciju. Pucao je Sablji u prsa i tim ga je hicem usmrtio, nakon čega je ispalio još tri hica u prsa i leđa, kako bi osigurao svoju namjeru da ga liši života. Zbog svega navedenog smatramo da prvostupanjski sud  nepravomoćnu presudu temelji na pogrešno i nepotpuno utvrđenim činjenicama zbog čega predlažemo da se ukine i vrati na ponovljeno suđenje - navodi se u žalbi tužiteljstva. 

Tomislav Sabljo (41)  je ubijen 22. travnja 2023. u zagrebačkom noćnom klubu Ritz, optužnica je bila podignuta lani u listopadu, potkraj lanjskog studenog je postala pravomoćna, a u siječnju ove godine već je, nakon svega nekoliko rasprava, izrečena nepravomoćna presuda. U inkriminirano vrijeme Knego (38)  je bio voditelj zaštitarske službe u  Ritzu, dok je Mraković (27) u to vrijeme bio suspendirani policajac PU zagrebačke koji je na crno radio kao zaštitar u Ritzu.

VEZANI ČLANCI

Prema optužnici Sabljo  je te noći u Ritz ušao s pištoljem, radio je probleme, Knego je u pomoć zvao neke osobe za koje je mislio da mogu smiriti Sablju, no u nekom je trenutku Mrakovića poslao po osobni pištolj kojeg je ovaj imao u automobilu. Nadalje, prema optužnici, Sabljo je u nekom trenutku jednom gostu uperio pištolj u trbuh, taj pištolj mu je bio oduzet, a onda ga se on dokopao baš u trenutku kada su mu prišli Mraković te Knego koji je u ruci imao pištolj.... U optužnici se navodilo i da je Knego u Sablju pucao četiri puta i to nakon što se u Sabljinoj ruci pojavio pištolj  kojeg mu je predao čovjek koji je s njim bio u društvu te noći...Knego je bio optužen za ubojstvo, a Mraković za pomaganje u ubojstvu.

VIDEO Na Markovom polju pokopan je Tomislav Sabljo: Brojna poznata lica stigla su na posljednji ispraćaj

– Rekao sam zaštitarima da se zamijene, a ja sam pozvao neke ljude za koje sam znao da su dobri sa Sabljom, pitajući mogu li ga doći smiriti. Zaštitari su mi kazali da Sabljo radi probleme, da je bahat i arogantan te da je vlasnik kluba rekao da ga se pusti u VIP separe. Prišao mi je Dorian i pitao sam ga ima li oružje jer postoji mogućnost da je Sabljo naoružan. Kazao je da ima pištolj u automobilu pa sam mu rekao da ode po njega. Za to vrijeme Sabljo se cijelo vrijeme naguravao s nekim iz svog društva, bio je agresivan, mahao je rukama. Nisam mu htio prići da ne povećam tenzije, čekao sam ove koje sam zvao. Vratio se Dorian i pokazao mi da ispod jakne ima pištolj, koji sam uzeo i spremio ga u torbicu oko pasa – branio se Knego.

Čuo povike i vidio naguravanje

Pojasnio je kako ga je zatim netko zvao jer se na drugom djelu klubu dogodio neki incident koji on nije vidio, a radilo se o više osoba koje su se tukle. Zatim je čuo da netko viče "šank, šank", otišao je tamo i vidio Sablju kako se nagurava s nekim iz svog društva.

– Prilazio sam s oprezom, da vidim što se događa. Kada sam prišao bliže, Sabljo je nasrnuo na mene i rekao mi: "Što hoćeš ti p.... ti materina." Rekao sam mu da se smiri i ostao malo sa strane. Odgurivao ga je i njegov što je bio s njim u društvu, a Sabljo se cijelo vrijeme derao: "Daj pištolj, di je pištolj, daj pištolj", i onda sam postao malo oprezniji. U jednom sam trenutku vidio da mi netko prilazi s revolverom u ruci, koji je bio usmjeren prema dolje. Ne znajući uopće što se događa, izvukao sam pištolj koji sam imao za pasom, repetirao ga i držao uperen u pod. Nije mi bilo jasno što se događa i tome koji je imao pištolj rekao sam da ga iznese iz kluba. Taj koji je imao pištolj stavio ga je u džep i otišao do mjesta gdje je Sabljo stajao. Napravio sam korak-dva, da ne izgubim taj pištolj iz vida. Vidio sam da Sabljo pokušava doći do tog pištolja, čovjek se odmicao, Sabljo mu je nešto prijeteći govorio i onda sam vidio kako daje Sablji pištolj. Povikao sam da baci oružje, no vidio sam kako se Sablji diže ruka prema meni, kako mu se nateže mišić na ruci i onda sam ispalio hitac. Kasnije se ničega ne sjećam – branio se Knego.

Komentara 1

AN
Ante84
21:40 10.04.2024.

Napokon malo pravde za likvidiranog Sablju sa 5metaka u punom klubu, ali Tamara Pleše korumpirana sutkinja koja je oslobodila ubojice bez ikakve kaznene odgovornosti, mislila je i na zalbu slucaj ide na visoki kazneni sud njenom mužu sudac vks Siniša Pleše..ovo granici sa cirkusom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije