'NERAZUMNE GREŠKE'

Zašto je potonula luksuzna jahta kod Sicilije? 'Nemoguće se dogodilo na tom brodu...'

Bayesian yacht accident
Foto: Jonathan Brady/PRESS ASSOCIATION
1/4
23.08.2024.
u 09:37

Jahta Bayesian pod britanskom zastavom, 56 metara duga luksuzna jedrilica u kojoj su bile 22 osobe - 12 putnika i 10 članova posade - prevrnula se i potonula u ponedjeljak

Niz "neopisivih, nerazumnih pogrešaka" posade doveo je do brodoloma u kojem su britanski tehnološki poduzetnik Mike Lynch i šest drugih poginuli ranije ovog tjedna, rekao je Reutersu u četvrtak izvršni direktor tvrtke koja proizvodi jahte. Jahta Bayesian pod britanskom zastavom, 56 metara duga luksuzna jedrilica u kojoj su bile 22 osobe - 12 putnika i 10 članova posade - prevrnula se i potonula u ponedjeljak, nekoliko minuta nakon što ju je pogodila oluja prije zore dok je bila usidrena uz obalu sjeverne Sicilije.

"Brod je pretrpio niz neopisivih, nerazumnih grešaka, nemoguće se dogodilo na tom brodu... ali je potonuo jer je ušla voda u njega. Odakle, istražitelji će reći", rekao je Giovanni Costantino u intervjuu. Costantino je na čelu The Italian Sea Group, koja uključuje Perini Navi, talijanskog proizvođača vrhunskih jedrilica i jahti koji je izgradio Bayesian 2008. Plovilo je dvaput bilo na remontu, posljednji put 2020., ali ne kod Perinija.

Izvršni direktor je isključio bilo kakve pogreške u dizajnu ili konstrukciji, što je nazvao malo vjerojatnim nakon 16 godina plovidbe bez problema, uključujući i lošije vremenske uvjete nego u ponedjeljak. Okrivio je posadu Bayesiana za "nevjerojatnu pogrešku" jer nisu bili spremni za oluju, koja je bila najavljena u prognozama.  Costantino je rekao da je putnike trebalo pozvati da izađu iz svojih kabina i okupiti na sigurnom mjestu dok se brod pripremao za oluju, uključivo podizanjem sidra i zatvaranjem vrata, kao i drugim mjerama.

Šest od 12 putnika poginulo je u brodolomu, a hitne službe još uvijek pokušavaju locirati tijelo posljednje nestale osobe, Lynchove kćeri Hanne. Da su poštovane procedure, svi putnici bi se vratili na spavanje nakon jednog sata "i sljedećeg bi jutra sretno nastavili svoje prekrasno krstarenje", rekao je Costantino. Druga jahta usidrena u blizini Bayesiana prošla je oluju bez posljedica. Kapetan potonule jedrilice i ostali članovi posade nisu javno komentirali nesreću, dok bi talijanski tužitelji koji ju istražuju u subotu trebali održati konferenciju za novinare. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Potraga za nestalom jahtom u prvim satima

Komentara 3

LE
Levanto
12:02 23.08.2024.

Najzagonetnije potonuće u zadnjih 50 gofin.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
13:16 23.08.2024.

Iako ovaj tvrdi da nije greška u konstrukciji (normalno da tvrdi, radi se o budućnosti njegove firme), nije nevjerojatno da je baš to razlog potonuća...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije