Smeta im smrad

Tvrtka zaposlila 58 radnika, a vlast ne želi smeće u centru grada

\'otpad2_anp_sis_140111\'
Antun Petračić/VLM
14.01.2011.
u 17:09

Imamo dozvole ministarstava i Sisačko-moslavačke županije. Ne zagađujemo okoliš, a materijal redovno odvozimo, kaže vlasnik J. Šincek

Čakovečka tvrtka Ekotersus otvorila je u središtu Petrinje sortirnicu iskoristivog komunalnog otpada, posao za koji je angažirala 58 djelatnika s burze rada. Međutim, gradska vlast protivi se takvoj vrsti poslovanja u strogom centru. Vlasnik Josip Šincek unajmio je na pet godina bivšu mehaničarsku radionicu Slavijatransa od sadašnjeg vlasnika, Centra za vozila.

Nude pomoć vrtićima

Natovareni kamioni dovoze otpad domaćinstava iz više gradova Hrvatske, a radnici ga razvrstavaju dan i noć.

– S neopasnim otpadom radimo uz sve dozvole mjerodavnih ministarstava i odobrenje Sisačko-moslavačke županije. Sortiraju se papir, drvo, staklo, plastika, metal, tekstil, koža, guma, tetrapak, pelene i anorganski otpad. Sve dovezeno brzo se razdvoji, a prebrano i sortirano žurno odveze. Otpad i sirovina rješavaju se u istom ili u drugom danu, a okoliš nije zagađen. Sve je u zakonom dopuštenim granicama – kaže Josip Šincek. Petrinju su odabrali zbog dobrog položaja u središnjoj Hrvatskoj, a pogon su preselili iz Male Gorice.

– Uz 33 ranija zaposlenika primljeno je 25 novih, svi na neodređeno vrijeme, uz stalnu i redovitu plaću. Najprije ponudimo pet dana probnog rada, ako odluče nastaviti, potpisuju stalni ugovor. Gradu Petrinji ponudio sam pomaganje škola ili vrtića, a od HŽ-a zatražio obnovu pruge od Capraga, za mjesečni prijevoz 200 kontejnera sekundarne sirovine. Ako se otvori pruga, osobno ću svakom putniku plaćati kartu od Petrinje do Siska – najavljuje poduzetnik. 

Ulaganje je dobro, ali...

Novi posao nije s voljom primljen kod svih. Građani u blizini odlagališta već prigovaraju na smrad i dim noćnog paljenja, boje se ljetnih vrućina i glodavaca. Oštro se postavio i gradonačelnik Željko Nenadić.

– Svako novo radno mjesto je potrebno, podržavam sve vrste ulaganja, ali posao Ekotersusa u središtu ne dolazi u obzir! Nas za reciklažu nitko nije ništa pitao. Vojne hale i prostor Slavijatransa namijenjeni su za stambenu izgradnju obiteljskog Vrtnog grada. Tvrtka izdaleka dovozi tuđe smeće, od kojeg ostaje 60 posto otpada, a ono se neće odlagati na gradski deponij u Taborištu, jer se ona zatvara – kaže Nenadić.

Šincek tvrdi da sav otpad u cijelosti iskoriste, prodaju i odvezu.

Ključne riječi

Komentara 1

OD
odisej
03:03 18.01.2011.

Nevjerojatno !! Onaj ,tko je izdao dozvolu da se na tome mjestu odlaze smece u velikim kolicinama , zasluzuje da mu se pored te iste hrpe ,besplatno sagradi kucica i da tu lancem bude privezan 24 sata dnevno, svaki dan. dan. Zamislite ljetne temperature , iznad 30 stupnjeva C, pa onda oblaci i nagli pljuskovi, a poslije cega dolazi isparavanje uz prisutnost vjetrova koji raznose smrad, ili bolje receno bolest. Za odlaganje smeca potrebne su lokacije, udaljene vise od 10 km , od naseljenih mjesta. NIJE ZA POVJEROVATI !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije