Potvrđena optužnica

U Aziju htjeli prokrijumčariti 252.000 mladih jegulja

Grgo Jelavic/PIXSELL
06.11.2020.
u 08:15

Vrijednost je jegulja koje su pokušali ilegalno transportirati iz Hrvatske 450.000 €

Zbog krijumčarenja 252.000 živih jedinki mlađi europske jegulje, teških ukupno 72 kilograma i vrijednih oko 450.000 eura u odsutnosti će se suditi Yongnan Hanu, državljaninu Kine i Hamwool Jangu, državljaninu Koreje.

Dvojica uhićena

Odlučio je tako zagrebački Županijski sud koji je potvrdio optužnicu koju je USKOK protiv njih dvojice te Yeongjin Kim, državljanina Koreje i Myeonghak Shina, državljanina Kine podigao u studenom lani. Optuženi su za zločinačko udruživanje koje se bavilo krijumčarenjem zaštićenih životinjskih vrsta. Za priču se doznalo kada su Kim i Shin uhićeni u travnju 2019. dok su pokušavali napustiti Hrvatsku. U međuvremenu su njih dvojica priznala krivnju te su se nagodili s USKOK-om.

Kim je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od pet godina. Izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 50.000 kuna, a morao je platiti i sudske troškove u iznosu od 10.000 kuna. Shin je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine. I on je morao platiti sporednu novčanu kaznu od oko 50.000 kuna te sudske troškove u iznosu od 10.000 kuna. Nakon što su priznali ukinut im je istražni zatvor u kojem su bili od uhićenja, dok je optužnica bila vraćena USKOK- u na doradu jer je sud smatrao da se Han i Jang moraju ispitati prije no što se odluči da će im se suditi u odsutnosti. Za njima su raspisane međunarodne tjeralice i europski uhidbeni nalog, a određen im je i istražni zatvor.

No kako našem pravosuđu nije poznato njihovo prebivalište u Kini, odnosno u Koreji, a u Hrvatskoj nemaju ni imovine ni obitelji, sud je sada smatrao da su zadovoljeni uvjeti za suđenje u odsutnosti. Njih su dvojica Hrvatsku napustili kada su doznali da su Kim i Shin uhićeni. Prije toga, za vrijeme boravka u Hrvatskoj nisu imali reguliran status.

Zaštićena vrsta

Inače njih su dvojica preko svojih branitelja sudu poručivali da su spremni doći u Hrvatsku, priznati krivnju i nagoditi se s USKOKom , no tvrdili su da ne mogu doputovati iz Kine odnosno Koreje zbog epidemije COVID-19. Zbog njihovih najava, otkazane su sjednice optužnog vijeća u ožujku i lipnju, no kako nisu ništa poduzeli da uistinu dođu u Hrvatsku, pa je sud smatrao da se radi samo o njihovoj verbalnoj, ali ne i stvarnoj želji.

Prema optužnici, Han je okupio ostale te je ih je zadužio za brigu i skladištenje oko mlađi europske jegulje (Anguilla anguilla) tzv. staklače. Posao je organizirao s Jangom, dok su Kim i Shin bili kuriri, čiji je posao bio da jegulje ilegalno transportiraju iz RH u azijske zemlje, prije svega Vijetnam. Te jegulje su inače od 2010. proglašene strogo zaštićenom vrstom jer im prijeti izumiranje, a USKOK tvrdi da su optuženici znali da se radi o zaštićenoj vrsti. Jegulje su, prema optužnici, nabavljali od za sada nepoznatih osoba u Hrvatskoj, skladištili su ih i čuvali u jednom skladištu u Zagrebu, a Han se tereti da je nabavio ukupno 252.000 živih jedinki mlađi europske jegulje, teških ukupno 72 kilograma i vrijednih oko 450.000 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije