SLUČAJ BOBETKO

U Bobetkovu obranu stat će država

22.09.2002.
u 00:00

* Prema nalazima pravnih stručnjaka, Vlada ima dovoljno manevarskog prostora za suprotstavljanje optužnici

Vlada će se u ponedjeljak najvjerojatnije ponovno baviti Haaškim sudom i optužnicom protiv generala Bobetka. Uhidbeni nalog, koji je zbog pravnih propusta u petak vraćen u Haag, još je istog dana ispravljen, te je praktički zajedno s optužnicom opet u Hrvatskoj. No pravna procedura nalaže da bude službeno i osobno uručen Vladi, što je moguće tek u ponedjeljak, kad ponovno počinje radni tjedan. Što će se dalje događati, Vlada je već dobrim dijelom naznačila.

Nakon što je Haaški sud u petak navečer optužnicu objavio na Internetu, potpredsjednik Vlade Goran Granić otkrio je da je tim pravnih stručnjaka već dobrim dijelom pripremio analizu toga dokumenta, ocijenivši da je u sukobu s Ustavom RH. Takvu optužnicu Vlada ne može procesuirati, rekao je Granić, a to drugim riječima znači da će ući u spor s Haaškim sudom.

Iako pogođeni odlukom Haaga da se šalje optužnica za Bobetka, Banski dvori strogo paze da komunikacija s tom institucijom ostane na pravnom terenu. Istodobno dok kvalificira optužnicu kao neustavnu, Granić napominje kako Vlada ne bi htjela da se ta ocjena pravnih stručnjaka shvati kao da Hrvatska kreće u rat protiv Haaga. Vlada cijeli postupak oko optužnice tretira kao pravni posao, a ne kao politički sukob. Analiza pravnih stručnjaka čini se da otkriva dovoljno širok manevarski prostor za suprotstavljanje optužnici isključivo na terenu prava. U središtu će biti usklađenost optužnice sa Statutom Haaškog suda, Pravilnikom o postupku i dokazima, te s Ustavom RH.

U osporavanju ustavnosti optužnice glavnu će ulogu imati mjerodavne državne institucije i, dakako, nezavisni pravni stručnjaci koji na haaškim temama surađuju s Vladom. Time se može objasniti što je u Vladi relativno mirno primljena Bobetkova odluka da otpusti Gorana Mikuličića, odvjetnika kojeg mu je ona sama preporučila. Kako sada stvari stoje, Bobetkovi odvjetnici i neće imati puno posla, jer će u obranu Bobetka stati u prvom redu država.

Dok Vlada inzistira na pravnim sredstvima i na tome da se njezini postupci tako razumiju u međunarodnom okruženju, izvan vlasti paralelno idu akcije suprotnog predznaka. U radikalno desnim i nekim drugim oporbenim krugovima, optužnica protiv Bobetka shvaća se kao povod ne samo za suprotstavljanje Haaškom sudu nego i aktualnoj vlasti. U Vladi zasad ne manjka optimizma i Račan je uvjeren da ga Bobetkov slučaj neće srušiti. I taj se optimizam temelji na pravnim rupama optužnice.

D. Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije