registrirano sklonište

U Bučju psi ugibaju od parvoviroze, krvavih proljeva, a pronalaze ih i mrtve u boksovima

Foto: Facebook
1/5
07.08.2024.
u 09:00

Veterinarska stanica Pakrac ima ugovore za zbrinjavanje napuštenih životinja s 33 grada i općine, ima smještaj za 64 psa, a do 16. srpnja u skloništu je prihvaćeno 180 pasa

Balin nikad nije dočekao svoj dom, umro je u skloništu Veterinarske stanice Pakrac u Bučju. I nije samo on, nema više ni Pluta, Šarka, Aresa, nema Nuggeta, Calypso, Pirana, Sama... Umiru od parvoviroze, od posljedica međusobnih sukoba, a sve zbog toga što je sklonište uvijek pretrpano. Informacije koje smo dobili provjerili smo u Državnom inspektoratu RH. Prvi upit poslali smo im 1. srpnja, tražili smo da odgovore koliko pasa je u ovom skloništu, koliko ih je prema evidencijama stradalo zbog sukoba, a koliko zbog parvoviroze. Tražili smo i podatak s koliko gradova i općina Veterinarska stanica Pakrac ima ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja te koliko pasa je zbrinuto u skloništu u prvih šest mjeseci ove godine, koliko ih je u skloništu uginulo, koliko pasa je udomljeno, a koliko ih trenutno čeka dom? Odgovaraju nam da je veterinarska inspekcija u travnju obavila nadzor nakon zaprimljene predstavke, a vezano za napad pasa na jednoga psa u skloništu.

– Sklonište ima ugovor s ukupno 33 jedinice lokalne samouprave. Tijekom 2024., do trenutka nadzora, evidentirano je uginuće 7 pasa, a nije evidentirano uginuće zbog parvoviroze. Udomljen je 31 pas, a na dan nadzora 59 pasa je bilo u Skloništu – piše u odgovoru DIRH-a.

Nakon napomene da su sukobi pasa nastavljeni i nakon travnja, a zabilježena su uginuća i zbog parvoviroze, te zahtjeva da ažuriraju podatke do kraja lipnja, iz DIRH-a nas upućuju na službenu prijavu. S obzirom na saznanja koja navodimo, kažu nam da prijavu možemo podnijeti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca, slanjem predstavke poštom ili osobno u pisarnicama Državnog inspektorata kako bi veterinarska inspekcija mogla postupati, ako postoje elementi povrede odredbi Zakona. Podsjetili smo ih da su dužni provjeriti informacije koje smo im dali i odgovoriti na novinarski upit, posebno jer je riječ o skloništu koje plaćaju porezni obveznici i njihov rad od javnog je interesa. Upit su shvatili kao prijavu, jer navodimo određene tvrdnje i indicije o možebitnim nepravilnostima koje su se dogodile od zadnjeg inspekcijskog nadzora. Stoga su sve proslijedili 'na nadležna postupanja', a o svemu će nas obavijestiti nakon inspekcijskog nadzora. Tri tjedna nakon posljednjeg upita podsjetili smo DIRH da još čekamo odgovore. Potvrđuju nam da je obavljen inspekcijski nadzor i objašnjavaju što je pronađeno.

Foto: Facebook

– Od 1. siječnja do 16. srpnja prihvaćeno je ukupno 180 pasa, a do 30. lipnja udomljen je 91 pas. Od 1. siječnja do 16. srpnja uginulo je 20 pasa, od čega je 17 pasa koji su u sklonište prihvaćeni od početka godine. Jedan pas je uginuo kao posljedica sukoba, a to je pas koji je u sklonište smješten prošle godine – kažu iz DIRH-a. Uvidom u Evidencije o životinjama utvrđeni su razlozi uginuća za 17 životinja koje su u skloništu prihvaćene 2024. godine. Pa se tako za 3 psa kao razlog uginuća navode krvavi proljev ili akutni krvavi proljev, a još jedan pas je zbog akutnog krvavog proljeva uginuo preko noći. Dva psa uginula su, kako navode, od hemoragičnog enteritisa (akutni krvavi proljev, kako piše u knjigama, op. a.). Jedan pas uginuo je nakon što je osam dana liječen zbog proljeva. Što je uzrok proljeva ne navode. Za dva psa razlog uginuća je proljev za koji sumnjaju da je bila parvoviroza, a razlog uginuća još jednog psa je parvoviroza. Tri psa pronađena su uginula u boksu, a još dva uginula su u boksu tijekom noći. Jedan pas uginuo je zbog zatajenja srca, a jedan zbog infarkta miokarda.

U Jedinstvenom informacijskom centru za napuštene i izgubljene kućne ljubimce u rubrici pronađeni psi od početka godine do 16. srpnja upisano je 46 pasa. Zbrajali smo, oduzimali, pokušavali sve, ali do tog broja nikako nismo uspjeli doći, uvijek nam je nešto nedostajalo. Nakon 16. srpnja upisano je još sedam pasa, samo dva imaju ime a ostali tek broj čipa. Da u udomljavanju pasa ne pomažu brojni volonteri, teško da bi u skloništu bilo mjesta za sve pse pristigle iz 33 grada i općine. Jer i ovako ih je u šest mjeseci zbrinuto duplo više nego ih je udomljeno. Na internetskoj stranici skloništa objavljeno je pak da 61 pas traži dom, među njima i oni koji su u skloništu već dvije godine. Uz fotografiju psa samo nekoliko riječi, tek veličina, dob životinje i kad je stigla u sklonište.

Prema podacima DIRH-a, do travnja je u skloništu uginulo sedam pasa, a nakon toga u dva i pol mjeseca još 10. Krije li se i iza ovih krvavih proljeva parvo teško je reći, no potvrđeno je da je od parva uginula i štenad koja je u to vrijeme izišla iz skloništa na privremene smještaje. Provodi li zbog svega sklonište stroge mjere za suzbijanje zaraze ne znamo, ali svima koji su se susreli s parvovirozom jasno je da će bez njih uginulih od parvoviroze biti i dalje.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije