vlada ide iz kadrovske pogreške u pogrešku

U dvije godine imenovali 74 direktora državnih tvrtki – i trećinu već smijenili

HŽ Cargo
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
21.07.2014.
u 10:30

Nakon smjene gotovo svi imaju pravo šest mjeseci primati punu plaću, a šest mjeseci pola plaće

Smjena četiri člana Uprave HŽ Infrastrukture koja je pokrenuta prošlog tjedna samo je jedna u nizu čistki šefova državnih tvrtki koje je postavila Kukuriku vlada.

U nešto više od dvije i pol godine vladavine, SDP i njegovi koalicijski partneri smijenili su čak 23 predsjednika ili člana uprave nekog javnog poduzeća ili tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, a koje su oni i postavili na ta mjesta. Po dolasku na vlast krajem 2011. godine, Kukuriku koalicija je u gotovo svim državnim tvrtkama sa šefovskih pozicija maknula kadrove koje je imenovala prethodna HDZ-ova vlast i postavila svoje ljude.

U uprave 23 tvrtke, koje smo obuhvatili u svom istraživanju, od 2012. pa do sada ukupno su imenovane 74 osobe, a trećina njih je već smijenjena. Od te 23 tvrtke, u 12 je došlo do promjene u upravama kroz koje je prošlo u zadnje dvije i pol godine ukupno 49 šefova. Neki od tih predsjednika uprava uspjeli su se zadržati samo nekoliko mjeseci, a neki su izdržali dvije i pol godine.

Iako su se vrlo kratko zadržali na tim položajima i većina njih ne može se pohvaliti dobrim rezultatima ipak su otišli s nekim povlasticama ili su ostali raditi u tim tvrtkama. Na većinu direktora državnih tvrtki odnosi se pravo koje imaju i državni dužnosnici da primaju punu plaću šest mjeseci nakon smjene i još šest mjeseci polovicu plaće. A direktorske su plaće u državnim tvrtkama prosječno oko 17.000 kuna neto, sukladno Vladinoj odluci.

Prvi otišao Grgić

Prvi od tih 23 otpisanih Kukuriku direktora, koji je morao otići jest Damir Grgić i to s mjesta direktora HŽ Putničkog prijevoza. On je imenovan 2012. i smijenjen iste godine. Četiri mjeseca nakon smjene primao je direktorsku plaću, a onda je proglašen tehnološkim viškom i dobio otpremninu od 103.000 kuna. Iste godine smijenjena je i četveročlana Uprava Hrvatskih autocesta. Dražen Guštin i Nikola Bačurin, koji su i prije radili u HAC-u, prihvatili su nove ugovore, a Juro Bajić i Nacizo Dalsaso koji su došli sa strane nisu ostali u HAC-u iako su imali pravo na to. Bajić je iskoristio pravo da šest mjeseci nakon smjene prima punu plaću, a šest mjeseci pola plaće, dok je Dalsaso iskoristio šest mjeseci pune plaće i dva mjeseca pola plaće.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, u čiji resor pripadaju i HŽ i HAC, bio je najagilniji u smjenama pa je tako nastavio i 2013. S čela Autoceste Rijeka Zagreb smijenio je Željka Denonu. On je i prije radio u ARZ-u, a o njemu u toj tvrtki sad ne žele govoriti pravdajući se sudskim postupkom koji je u tijeku. Alen Kruhak je iz Uprave ARZ-a otišao u Upravu tvrtke HAC-Održavanje i naplata cestarine, a ubrzo je i ondje smijenjen. Sad je direktor sektora u toj tvrtki.

U 2013. pala je i cijela uprava HŽ Carga. Ivan Lešković, koji je došao iz Studentskog centra na čelo te tvrtke, još je zaposlen u njoj i to u statusu neraspoređenog radnika. Nakon smjene još je šest mjeseci primao direktorsku plaću.

Zlatko Martić i Vlado Hanžek i prije su radili u sustavu HŽ-a, a nakon smjene Hanžek je dobio novo radno mjesto dok se Martić odrekao tog prava, ali je iskoristio pravo da još šest mjeseci nakon smjene prima direktorsku plaću.

Sandra Šteković i Marko Lacković potrajali su u upravi Hrvatske lutrije svega osam mjeseci. Šteković je i prije radila u HL pa je nastavila raditi u toj tvrtki i nakon odlaska iz Uprave i to na mjestu direktorice sektora. U HL za Lackovića kažu da je otišao iz tvrtke no ne navode je li imao pravo na otpremninu ili neka druga prava. A pravo da šest mjeseci prima punu plaću, a pola godine pola plaće iskoristio je Zlatko Koračević koji je 2012. godine imenovan predsjednikom Uprave HEP-a, a već sljedeće godine bio je smijenjen s te funkcije. On nije ostao raditi u HEP-u.

Mladen Antunović je ostao raditi neko vrijeme u Plinacrou i nakon smjene s mjesta predsjednika Uprave i to kao savjetnik predsjednika Uprave.

U Plinacrou kažu da je prema ugovoru Antunović imao pravo 12 mjeseci primati šefovsku plaću i nakon smjene, no zbog prelaska u drugu tvrtku to pravo nije ostvario.

Vlada je ovih dana za novog šefa Narodnih novina postavila Anđelka Topolovca i tako smijenila s te funkcije Petra Piskača. U NN-u kažu da Piskač u slučaju opoziva ima pravo na otpremninu od 29.626,42 kune.

Vladimir Kovačević je još u otkaznom roku s mjesta predsjednika Uprave Đure Đakovića, a nakon smjene ima pravo na šest mjeseci pune plaće i šest mjeseci pola plaće.

Pravo na nove ugovore

Bivši šef Odašiljača i veza već je jednom dobio otpremninu od te tvrtke kad je 2008. godine proglašen viškom. Kad je imenovan za predsjednika uprave OiV-a 2012., obećao je vratiti tih 200.000 kuna. I dalje radi u toj tvrtki.

Netom smijenjena četvorka iz HŽ Infrastrukture Darko Peričić, Nikola Ljuban, Ivan Vuković i Marko Car imaju pravo na nove ugovore.

Najbizarnija pak smjena Kukuriku direktora zbila se u ACI-iju. Za tu su tvrtku vladajući šefove tražili preko head-hunting agencija. No ni Bruno Bonifačić ni Dražen Nikolić koji su na taj način dovedeni nisu dugo opstali u ACI-iju. O njihovim pravima nakon smjene u ACI-iju kažu da nam ne mogu ništa reći pozivajući se na Zakon o radu i Zakon o zaštiti osobnih podataka.

>> Evo koliko Holding dodatno daje za plaće zaposlenika bez valjane stručne spreme

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
10:50 21.07.2014.

Eto zašto država nema novaca. Kad se ovome pridoda financiranje Ureda BIVŠEG predsjednika nije ni čudo što obrazovani i pametni ljudi bježe iz zemlje.

Avatar MarkoHR
MarkoHR
11:05 21.07.2014.

To su (samo) direktori državnih tvrtki, a što je sa stotinama tzv. "natječaja" za izmišljena radna mjesta, poradi uhljebljivanja stranačkih kadrova? Tu je valjda "sve po zakonu", pošto DORH na tu pojavu uopće ne reagira. U Vž županiji čak se ni "volonteri" za 1.600 kn u županijskoj bolnici ne mogu zaposliti bez direktne veze lokalnog HNS-a

OS
osica
10:52 21.07.2014.

ma idemo dalje - postave ga po podobnosti, nema rerzultata, onda ga pod pritiskom javnosti smijene, a onda postaje savjetnik novom koga postave. Plaća i beneficije ostaju. "I tako sami sebe zaplićemo, sami sebe otplićemo la la la.... i čtu smo gdje jesmo jer nikako da se podvuče crta - sposobni stručni, kompetenti naprijed - ostali aut, jer samo sposobni bez utega podobnosti mogu dati rezultat. "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije