U Hrvatskoj se rogobori na internetu i među prijateljima

06.11.2008.
u 19:05

Da se pušači organiziraju i izađu na ulice, tu bi masu vlast teško mogla zanemariti. Zabrana pušenja i poskupljenje cigareta “reže” kroz sve socijalne i dobne skupine – govori 20-godišnji Hrvoje Škalić, jedan od gotovo tisuću članova nekoliko grupa na Facebooku koje se bune protiv novih zakona.

Taj student prava daje za pravo nepušačima da ne moraju udisati dim, no smatra da su manjina pa bi njih u kafićima trebalo odvajati, a ne ovako – štititi manjinu na štetu većine. Svjestan što pušenje čini zdravlju i troška za liječenje, rješenje vidi u tome da pušači plaćaju skuplje zdravstveno osiguranje. A cigarete će, kaže, kupovati jeftinije – na placu.

Za razliku od Hrvatske, gdje je frustracija ograničena na rogoborenja u društvu ili na internetu, na Zapadu se građanska inicijativa razvila i u smjeru zaštite prava pušača. Te grupe, poput Forces Internationala, upozoravaju da borba protiv pušenja poprima oblik masovne histerije, s “popratnim” pojavama poput diskriminacije i nasilja. Posebno je glasan njihov talijanski član Gian Turci.

– Na svijetu je milijardu i 300 milijuna pušača. To je golemo tržište, idealno za plasiranje dijapazona sredstava za prestanak pušenja. Ovisnost sponzorira Philip Morris, a liječenje Johnson&Johnson – kaže Turci. Ide tako daleko da globalni trend zabrane pušenja povezuje s nacizmom:

– Sva ta nametnuta briga o tijelu, taj kult zdravlja, to je poveznica s nacističkim režimima. Pušače progone, kažnjavaju i diskriminiraju zbog načina života. Pitanje je vremena kad će na red doći i drugi čiji se životni stilovi ne uklapaju u sliku zdrave države, poput gojaznih.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije