Korona u školama

U Hrvatskoj zaraženo 3820 učenika, 554 nastavnika, a u samoizolaciji više od 10 tisuća učenika

Oko 460 tisuća učenika danas se vraća u školske klupe
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
26.10.2021.
u 10:23

Po C modelu, odnosno nastavu preko interneta prate trenutačno četiri škole, kažu u Ministarstvu obrazovanja, iz kojeg stiže i podatak da je udio pozitivnih učenika u ukupnoj populaciji zaraženih 22,95 posto.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i prvi čovjek Nacionalnog stožera, kazao je nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem da se razgovara o mogućem produljenju školskih praznika za Sve svete jer četvrtina oboljelih dolazi upravo iz obrazovnog sustava. Podsjetimo samo kratko da blagdan “pada” na ponedjeljak, djeca su kod kuće još u utorak i srijedu, a dva sljedeća dana razmatraju se kao dodatni “bonus”.

Iz Ministarstva obrazovanja kazali su da od toga neće biti ništa. Kalendar školske godine ne namjeravaju mijenjati.

– On je definiran Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022., koja je donesena još krajem travnja – kažu u Ministarstvu dodavši da je online nastava za škole uvijek opcija, a odluku o tome mogu donijeti osnivači škola u suradnji sa županijskim stožerom.

Podastrli su i o oboljelim školarcima, u Hrvatskoj ih je trenutačno pozitivno 3820, od čega ih je 2226 u osnovnim, a 1594 u srednjim školama. COVID ima i 554 nastavnika, dok je u samoizolaciji 10.115 učenika, od čega 6743 iz osnovnih, a 3372 iz srednjih škola.

Po C modelu, odnosno nastavu preko interneta prate trenutačno četiri škole, kažu u Ministarstvu obrazovanja, iz kojeg stiže i podatak da je udio pozitivnih učenika u ukupnoj populaciji zaraženih 22,95 posto. Najviše ih je u Zagrebu, a najmanje u Ličko-senjskoj županiji, a trebaju li se i oni možda cijepiti, iz Ministarstva obrazovanja nisu posebno obrazlagali.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) oko ovog je pitanja vrlo jasan. Cjepivo preporučuju svima starijima od 12 godina, iz jednostavnog razloga što za mlađe dosad nije registrirano ni jedno cjepivo.

Video – Nove preporuke HZJZ-a: Tko ne mora u karantenu, što napraviti ako ste bili u bliskom kontaktu...

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
10:54 26.10.2021.

počelo je pripremanje za zatvaranje i loše online obrazovanje. nego koliko ih se u kockarnici zarazilo, idu li oni radnici u izolaciju budući da neće dobiti plaću ako ne rade?

RE
Regica
10:49 26.10.2021.

Ne dirajte djecu jer ce svega bit! Djeca imaju vece sanse prebolit koronu bez posljedica nego se cijepit bez posljedica. Tako da onaj tko sili da se cijepe djeca ispod 18g je potencijalni ubojica. Idemo jos jednom..za djecu je manjee stetno ako prebole koronu nego da se cijepe.

ST
stefj
10:36 26.10.2021.

Uvesti za školu pravila kao npr. u Švedskoj ili kako je to bilo prije - doma ostaju samo oni s temperaturom ili hunjavicom, ostaju dok se ne oporave, a to je 2-3 dana... I to će riješiti sve probleme s izolacijama i ostalim glupostima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije