Rezanje troškova

U HŽ-u višak 2500, a u HAC-u tisuću zaposlenika

'26.01.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH na kojoj je, uz ostalo, raspravljano i o smjernicama za proracun. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
02.02.2012.
u 12:00

U 25 javnih tvrtki radi oko 71.000 ljudi, za čije se plaće godišnje iz proračuna izdvaja oko 8,5 milijardi kuna, a po tome su od Hrvatske lošije samo Grčka i Poljska

U Hrvatskim željeznicama od ukupno 17,5 tisuća zaposlenih, najmanje njih 2500 je višak. Za njihove plaće godišnje se izdvaja oko 300 milijuna kuna. I to iz državnog proračuna.

Linićeve najave

Navedeni primjer HŽ-a pokazuje da država može samo na jednom javnom poduzeću uštedjeti godišnje nekoliko stotina milijuna kuna krene li se u racionalizaciju poslovanja te tvrtke. Ministar financija Slavko Linić ovih je dana najavio da u veljači Vlada započinje s promjenama u javnim tvrtkama rekavši da će se te tvrtke morati koncentrirati na svoje temeljno poslovanje te racionalizirati broj zaposlenih. Smanjenje broja radnika u javnim tvrtkama jedna je od tema i današnjeg sastanka predstavnika četiri najveće sindikalne središnjice s premijerom Milanovićem. Koliko je višak zaposlenih teret za poslovanje javnih tvrtki pokazuje također navedeni primjer HŽ-a, jer umjesto na investicije i održavanje pruga, ogroman novac odlazi na neproduktivne radnike. Od milijardu kuna koliko HŽ dobiva iz državnog proračuna, čak 800 milijuna kuna ode na plaće radnika.

U HŽ-u su izračunali da im za rješavanje viška od 2500 radnika uz poticajne otpremnine treba oko 420 milijuna kuna. Nakon nešto više od dvije godine taj bi se novac vratio HŽ-u odnosno tih 300 milijuna kuna godišnje tada bi bilo slobodno za nova ulaganja. A jedno od njih je, primjerice, Cargo centar koji bi se tako moglo realizirati, a direktno bi se u njemu zaposlilo 1000 ljudi, a indirektno još najmanje 2000. Osim HŽ-a od javnih poduzeća veliki višak zaposlenih imaju primjerice i Hrvatske autoceste u kojima je, kako je to procijenio i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, oko 1000 ljudi viška, od ukupno 3000 zaposlenih.

Otpor sindikata

O višku zaposlenih govori se i u drugim cestarskim tvrtkama - Autocesti Rijeka - Zagreb, Hrvatskim autocestama, ali i u, primjerice, Croatiji Airlinesu te Hrvatskoj radio-televiziji. U Hrvatskim javim tvrtkama zaposleno je oko 71.000 radnika, prema istraživačkom projektu Instituta za javne financije, nazvanom Analiza sustava zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru, iz lipnja 2010. godine. Ukupno se za plaće zaposlenih u javnim poduzećima, prema podacima iz 2008. godine koji su korišteni u toj analizi, godišnje izdvaja oko 8,5 milijardi kuna. A udio zaposlenih u javnim tvrtkama u ukupnoj zaposlenosti u Hrvatskoj iznosi čak 13,8 posto.

To znači da svaki sedmi zaposleni u Hrvatskoj radi u javnoj tvrtki. Koliko je to prevelik postotak pokazuje usporedba sa 17 članica Europske unije koju su napravili u Institutu za javne financije. Tako od Hrvatske veći udio zaposlenih u javnim tvrtkama u ukupnoj zaposlenosti imaju samo Grčka i Poljska. U Institutu su pri tome koristili podatke za 25 javnih tvrtki. No Republika Hrvatska ima udjele u ukupno 69 tvrtki koje je i proglasila tvrtkama od posebnog državnog interesa. U tih 69 poduzeća ukupno je zaposleno oko 110.000 ljudi. Bivša Vlada je također najavljivala racionaliziranje poslovanja tih tvrtki i zatražila od njih da svaka smanji broj zaposlenih za pet posto. No nitko tu zapovijed nije proveo u djelo. Uprave javnih poduzeća će pak pri rezanju broja zaposlenih mati velikih problema sa sindikatima i jakim kolektivnim ugovorima.

S druge strane, javna poduzeća su zadnjih godina služila za uhljebljivanje podobnih stranačkih kadrova i zapošljavanje po babama i stričevima pa je višak zaposlenih u njima poprilično realan jer su mnoga radna mjesta jednostavno izmišljena. Također, u javnim tvrtkama postoji i problem smijenjenih bivših direktora kojima su ugovori osiguravali ostanak u tvrtki i nakon smjenjivanja, s istim primanjima, a oni u biti ne rade ništa.

Komentara 57

LI
liburnik
12:25 02.02.2012.

@tvrtko3 Ako firma ne može isplaćivati doprinose za svoje radnike , znači da to nije zdrav privredni subjekt i kao takvog treba ga amputirati sa scene i dati prostora onima koji to rade uredno. Poslove propalih preuzet će zdrava konkurencija a vjerojatno i radna mjesta. Pa dosta je bilo vođenja poslova po receptu \"hebo ha ti , pa što i to treba platiti\" To više ne možeš ni u BIH pa nećete ni RH.

TR
trofaznijudeomasonskikomunjara
12:28 02.02.2012.

Od tih 3500 \"viška\" NITI JEDAN nije iz one kvote zaposlenih po babi i stričevima, partijskim zaslugama ili koječemu drugom. Oni za svoja \"radna\" mjesta ne moraju strahovati, otkaz će dobiti oni koji žive od rada, a ne zakulisnih političkih igara, spletkarenja i ulizništva. Otkaz će dobiti oni koji osim vlastitog posla odrađuju posao i za ove podobnike. Oni pak rijetki koji prežive čistku preuzet će njihov jaram i raditi za troje-četvero. Uostalom, netko mora i raditi, ne samo primati plaću.

TV
tvrtko3
12:14 02.02.2012.

Bude li se primjenjivao Linićev model o nemogućnosti isplate plaća ako nisi platio na vrijeme i doprinose, u stečaj će otići masu tvrtki sa barem 20.000 radnika, s druge strene za doprinose parazita iz HAC-a HŽ-ea ........nema zime. država će kao prvo oteti što može više realnom sektoru kada i to presuši zadužiti će sve nas kod neke banke... i tako dok sve ne ode u tri p-m..ne i ne dođe MMF.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije