OTVORENO PISMO

U ime obitelji: Uvođenje kvote izlaznosti od 40% predstavlja korak unatrag

referendum glasačka kutija
Tomislav Miletić/PIXSELL
10.12.2013.
u 15:56

Inicijativa poziva zastupnike da ne podrže predložene promjene hrvatskog Ustava vezane uz referendumsko odlučivanje

Građanska inicijativa U ime obitelji danas je uputila otvoreno pismo saborskim zastupnicima u kojemu ih poziva da ne podrže predložene promjene hrvatskog Ustava vezane uz referendumsko odlučivanje te da predlože ili podrže amandman ustavnih promjena koje bi omogućile da hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske ne moraju glasovati u konzularnim predstavništvima već da mogu glasovati dopisnim putem i/ili internetom.

"Uvođenje kvote izlaznosti od 40% predstavlja korak unatrag u odnosu na stečena prava birača za referendum o pristupanju RH Europskoj uniji kada je ukinuta kvota izlaznosti od 50%. Izlaznost na tom referendumu iznosila je 43%. Na referendumu o definiciji braka, koji su inicirali sami građani, izlaznost je bila 38%. I u većini europskih zemalja odaziv birača na referendumu je redovito ispod 40%", navodi se između ostalog u pismu.

>> Željka Markić: Planiram ostati aktivna u ovoj inicijativi

Komentara 29

KR
KroničarHr
16:20 10.12.2013.

Nema ni jednoga jedinoga elementa modela odlučivanja ove Vlade i saborske većine koji nije potpuno imanentan komunističkom poretku i načinu odlučivanja u tim režimima. CK KP SSSR-a donese odluku da ima pet milijuna kulaka i ide nalog na regionalne komitete koji moraju pronaći i smaknuti pet milijuna ljudi. sve ostalo je neizvršavanje partijske zadaće i - smicanje. Naveo sam dramatičan ali posve istinit i znanstveno na temelju arhiva potvrđen primjer odlučivanja u komunističkoj partiji. Kakva je razlika između toga, nadam se samo da neće nitko poginuti radi ovakvoga odlučivanja koje promovira ova koalicija, i ovoga što Vlada radi? Donijeli su odluku da se za valjanost referenduma u jednome aspektu proglasi važećom "većina" od 40 posto, u drugom 25 posto. Prvo, ni jedno ni drugo - nije većina. Drugo, na temelju kojih argumenata je koalicija zaključila da je to 40 posto? Zašto bi argumentacija za recimo 30 posto bila manje valjana? Strahota. Mene nevjerojatno čudi da hrvatska akademska zajednica ne reagira više i konačno jednom, jer ovakvo odlučivanje je nevjerojatno ponižavanje hrvatskoga znanja sveučilišta, akademije, ali uz dužno poštovanje i - pučke škole. Doslovno ovaj današnji "CK" ili Grbinov odbor uzme sjekiru, izmjeri panj i - tres! Pa metar, razvuci i kako ispadne. Imamo sreće što još uvijek nisu u situaciji odlučivati o vrednotama koje je CK nekada presuđivao, ali nismo ni daleko. Sve počinje prvim korakom, samo napredak nikada ne počinje korakom nazad.

ZI
zitosusti
18:07 10.12.2013.

Evo kako izgleda matematika prolaza ustavnog referenduma po novim pravilima: - izlaznost manja od 50% - ne moraju se ni prebrojiti glasovi- referendum automatski pada; - izlaznost 50% - mora biti 100% za; - izlaznost 60% - mora biti barem barem 83.3% za; - izlaznost 80% - mora biti barem 62.5% za; izlaznost 100% - mora biti 50% +1 glas za..... Dakle nema vise referenduma, zbogom demokracijo.....

CV
crna vrana
18:05 10.12.2013.

Kukuriku prijedlog ustavnih promjena je de facto na tragu suspenzije referendumskog načina odlučivanja građana . Time se , ne de jure , ali praktično dokida ovaj oblik izravne demokracije kao korekriva predstavničke demokracije (koja to u biti u Hrvatskoj nii nije nego partitokracija ). Ovakva uzurpacija prava odlučivanja od strane Parlamenta odnosno Vlade, bez mogućnosti korekcije od strane građana , može se slobodno nazvati uvođenjem diktature političke oligarhije na mala vrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije