JAVNA UPRAVA

U javnoj upravi ugrožena radna mjesta informatičara i čistačica

cistacice
Arhiva VL
20.04.2010.
u 19:35

Čak 3250 državnih službenika moglo bi ostati bez posla ispuni li Vlada plan o otkazima u javnoj upravi, a 1500 radnika s uvjetima za prijevremenu mirovinu na udaru su prvi.

Ispuni li Vlada plan o smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi pet posto, bez posla bi moglo ostati 3250 državnih službenika i namještenika, što će svakako unijeti nesigurnost među službenike. Prvi bi na udaru mogli biti radnici koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu – njih 1500 imaju uvjete za dokup mirovine koji se još provodi u državnoj upravi.

Ostatak je do željene kvote i u službama kojih se država pokušava riješiti te će ih polako usmjeriti prema privatnom sektoru. Kako je većina ugostiteljskih objekata već predana u privatne ruke, sindikat procjenjuje da su na red došli informatičari i čistačice. Ukidanjem njihovih radnih mjesta smanjit će se broj radnika na papiru, ali neće stvarni trošak – upozorava Siniša Kuhar, tajnik službeničkog sindikata, koji kaže da će se trošak za njihove plaće prebaciti u trošak za usluge.

U stvarnosti će se otvoriti prostor za razne dogovore ispod žita, s kojima se država ni sad ne može nositi. Državnu upravu ne muči toliko prekobrojnost koliko loša struktura zaposlenih, pa uvode klauzulu dva za jedan: za svaka dva radnika koja odu moći će se zaposliti jedan novi. U konkretnom slučaju, 3250 ljudi ostalo bi bez posla, ali bi ih 1600 dobilo priliku za rad u državnoj službi. Vlada namjerava u idućih godinu dana napraviti registar zaposlenika javnog sektora, kresati neke agencije i zavode te osnivati nove, sve da dobije efikasnu javnu upravu. Koliko će u tome uspjeti?

Komentara 8

ZD
Zdravek
21:57 20.04.2010.

nije da znam na koje informaticare misle, al mi se nekak cini da ce tajni dokumenti curit na sve strane, kaj je mozda pozitivno, a mozda i ne :/

AN
ankicascreiber
23:12 20.04.2010.

svima nama internet i kompjuteri su promijenili zivot i nacin rada. Medutim vladini uredi nisu se upoce promijnili sa dolaskom kopjutera. Jedina razlika je tu tome sto danas koriste kompjutere umjesto pisacih masina, i internet za cavrljanje. Umrezanost je nula.. Najobicnije stvari ne postoje. Ja sam kontaktirala neke HR ambasade preko email-a, kao i neke vladine urede. Odgovori su bili ili vrlo malo, ili nista. Web stranice drzavnih ureda su koma, danas kada klinici od 10 godina imaju svoje web stranice. Zaposlenici ambasda, cak i ambasadori vrlo lose vladaju engleskim jezikom.

ZM
zmaj1111
20:44 20.04.2010.

Umjesto da se informatičari stimuliraju, Vlada ih planira otpuštati i onda plaćati skupi outsourcing?! Outsourcing u informatici se na Zapadu napušta jer je pokazao mnoge mane(osim što je nevjerojatno skup često je i neučinkovit). Što se tiče pomoćnog osoblja (npr.r. čistačice) taj outsourcing se isključivo bazira na iskorištavanju radne snage tj.daju im se mizerne nadnice da bi vlasnik mogao zaraditi, a biti konkurentan pri sklapanju ugovora. Divlji, divlji kapitalizam i ništa drugo. Ovo vodi samo u daljnje sve nepravednije raslojavanje društva. Zašto to sve trpimo?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije