sumnja u identitet

U Kairu uhićen jedan od najbližih suradnika Osame bin Ladena?

Saif al-Adel
29.02.2012.
u 14:36

SAD Saifa al-Adela sumnjiči za napade na veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji te za obučavanje otmičara zrakoplova u rujnu 2001.

Nakon uhićenja u zračnoj luci u Kairu, kako SAD vjeruje, jednog od najbližih suradnika Osame bin Ladena, pojavile su se sumnje da uhićeni zapravo nije čovjek kojeg Amerikanci traže. Naime, uhićeni muškarac identificiran je kao Al-Qa'idin militant Saif al-Adel pravog imena Mohammed Ibrahim Makkawi. U Egipat je doletio zrakoplovom kompanije Emirates Airline iz Pakistana, javlja BBC, ali muškarac koji se predstavlja kao Mohammed Ibrahim Makkawi tvrdi da, iako je bio član Al-Qa'ide, zapravo nije Saif al-Adel.

Saif al-Adel bio je ključni suradnik Osame bin Ladena. Bivšeg egipatskog pukovnika SAD traži zbog povezanosti s napadima na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998., a osumnjičen je i za obučavanje nekolicine otmičara zrakoplova koji su 11. rujna 2001. izveli napade na SAD. Saif al-Adel jedan je od najtraženijih kriminalaca na FBI-ovu popisu i za informacije koje bi rezultirale njegovim uhićenjem ili smrću SAD je ponudio nagradu od pet milijuna dolara.

Danas uhićeni Saif al-Adel zadržan je u kairskoj zračnoj luci nakon što je sletio u Egipat, a egipatske vlasti bile su upoznate s njegovim planom povratka u rodnu zemlju i predaje. Upravo zbog toga pomno su praćeni svi letovi iz Azije jer se očekivalo da će u Egipat doći iz Afganistana ili iz Pakistana. Nakon što je na popisu putnika uočeno ime Mohammed Ibrahim Makkawi, snage sigurnosti dočekale su ga po izlasku iz zrakoplova.

Saif al-Adel predan je sigurnosnim snagama višeg državnog tužitelja koje će ga ispitati. Ne zna se gdje se uhićenik sada nalazi.

Komentara 1

OR
orisis
21:04 29.02.2012.

Ako ga dovoljno puta po.prc.aju priznal bude da je i Saifova baka ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije