'krivotvoreni'

U karlovačkoj Čistoći šest otkaza zbog lažnih svjedodžbi

'07.12.2010., Karlovac - Gradska tvrtka Cistoca prezentirala je nova vozila za prikupljanje komunalnog otpada. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
1/3
19.09.2012.
u 19:34

Vozač s krivotvorenim dokumentom o srednjoj stručnoj spremi radio je u Javnoj vatrogasnoj postrojbi od 1996.

U karlovačkoj gradskoj tvrtki Čistoća otkriveno je šest lažnih diploma. Njima su se djelatnici osigurali stručnu spremu vozača teretnog motornog vozila. Još je jedna takva otkrivena i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, čime je afera lažnih diploma Karlovac pretvorila doslovno u eldorado za krivotvoritelje.

Dobar radnik

– Najradije bih da se ovaj slučaj nije dogodio. Po preporuci Grada krenuli smo u provjeru vjerodostojnosti svih svjedodžbi i diploma djelatnika. Prema do sada pristiglim odgovorima potvrđena je nevjerodostojnost svjedodžbi za šest vozača. Protiv svih je pokrenut postupak izvanrednog raskida ugovora o radu. Novih zapošljavanja neće biti jer ćemo izvršiti preraspodjelu poslova – rekao je direktor Čistoće Ivan Polović.

Slično pričaju i u JVP-u.

– Šokirani smo informacijom o lažnoj diplomi. Riječ je o djelatniku koji je u postrojbi od 1996. i iznimno kvalitetno je obavljao posao. Zato materijalne štete nema, ali nanesena nam je moralna mrlja – rekao je Miroslav Rade, zapovjednik JVP Karlovac.

U svim slučajevima riječ je o stručnoj spremi do koje se dolazilo na temelju dokumenata izdanih u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb i Školi za cestovni promet u Zagrebu. Podsjetimo kako je već prije otkriveno da lažne diplome imaju i pročelnica ureda župana Bernardica Topolnjak Halapa, direktor karlovačkog Radija Marijan Stavljenić, šef marketinga u kazalištu Goran Đurašević i komunalni redar zaposlen u karlovačkoj gradskoj administraciji Marijan Brnardić. Zbog lažnih diploma u tijeku je i policijska istraga.

Ovjera službenim pečatom

– Policija će i nadalje, temeljem zaprimljenih prijava građana ili vlastitih prikupljenih saznanja provoditi kriminalistička istraživanja vezana uz kaznena djela krivotvorenja isprava. Za dosad završene slučajeve krivotvorenja nadležnom Državnom odvjetništvu proslijedili smo kaznene prijave – bila je suzdržana o ovoj temi Andreja Lenard, službenica za odnose s javnošću PU Karlovačke.

Ipak, neslužbeno doznajemo da je ukupan broj diploma krivotvorenih na razne načine na karlovačkom području nadmašio brojku 30. Policija pokušava razriješiti slučaj, ali glavno je pitanje koje se postavlja tko je glava hobotnice i pod kojim se okolnostima uspio organizirati čitav lanac krivotvorenja diploma koje su završavale u Karlovcu. Većina "papira" o stručnoj spremi krivotvorena je u Zagrebu.

Navodno je u jednom tamošnjem Županijskom uredu u radnu knjižicu upisivana odgovarajuća stručna sprema s lažnim brojem svjedodžbe ili diplome. Sve je ovjeravano službenim pečatom, iako formalno dokument uopće nije postojao. Zanimljiv je i cjenik. Tako se za upis završene srednje škole trebalo izdvojiti nešto manje od 1000 eura, dok se akademska titula plaćala dvostruko više.

Komentara 3

TI
tintilinic100
23:14 19.09.2012.

Čemu zapošljavati ljude sa školom.. ako posao mogu obavljati i ljudi bez škole - dokazano :) haha.

KK
karate kid
14:14 20.09.2012.

neka vrate plaće koje suprimili na osnovu krivotvorene stručne spreme.

NR
NK Remetinec
14:45 20.09.2012.

ZNA SE kako su uspjeli dobiti diplome i još se zaposliti u gradskim tvrtkama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije