Meksičku javnost već dulje vrijeme uznemiruju priče o desecima
obezglavljenih leševa koje nalazi policija, no najnovije otkriće
ostavilo je i medije i javnost bez daha. Riječ je o receptima Santiaga
Meze Lopeza, koji je za šefa narkokartela iz Tijuane rastapao leševe
protivnika koje su pobili mafijaši.
Lopez je uhićen, a meksička je vojska na konferenciji za novinare
objavila kako je priznao da je “rastopio” najmanje tri stotine tijela,
no sumnja se da bi ih moglo biti i mnogo više.
Dobio je nadimak El Pozolero, po meskičkom gulašu koji se kuha od
kukuruza, svinjetine i čilija, a za čiji je okus važno da se neprestano
miješa.
“Kuhar gulaša” kazao je u istrazi da je dobivao 600 dolara tjedno za
ovaj posao te da je zadnje truplo rastopio prije petnaestak dana.
Dvjestolitarske bačve punio je vodom, a zatim bi u njih stavio dvije
vreće kaustične sode. Pod bačvom bi potpalio vatru, a kada bi mješavina
uzavrela, u nju bi bacao tijela. Sve se to kuhalo osam sati, a jedino
što je od leševa ostajalo bila je tamnosmeđa tekućina, zubi i nokti,
koje bi spaljivao na smetlištu.
Agenti federalne policije kazali su da je Lopez bio važan kotačić u
mašineriji narkokartela, da je radio za Teodora Garciju Simnetala, koji
želi preuzeti kontrolu nad tijuanskim kartelom, koji drži mnoge važne
koridore za krijumčarenje droge u Sjedinjene Države.
No ovom je području prošle godine u ratovima između narkokartela ubijeno 6000 ljudi.
MEKSIKO Mafijaški 'kuhač gulaša' šokirao meksičke medije i javnost