Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U Opatiji ovog vikenda 85 izlagača suvenira i autohtonih proizvoda

Rijeka: Sajam originalnih hrvatskih suvenira Kvarner Expo 2013.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
16.05.2024.
u 16:26

17. Kvarner EXPO od 17. do 19. svibnja u Centru Gervais

Kristalna dvorana hotela Kvarner u Opatiji, najstarijeg hotela na jadranskoj obali, 2004. godine je ugostila prvo izdanje sajma Kvarner EXPO. Sajam Kvarner EXPO, izvorno zamišljen kao mjesto na kojem se okupljaju proizvođači najkvalitetnijih suvenira iz cijele Hrvatske, od samih je početaka izazvalo veliki interes javnosti, posebno turista koji su u uskrsno vrijeme boravili u Opatiji. Od tada, sajam se održavao u Opatiji, Crikvenici i Rijeci i okupljao izlagače iz svih krajeva Hrvatske te posjetitelje iz svih dijelova svijeta.

Danas je Kvarner Expo izrastao u specijalizirani sajam posvećen promicanju bogate kulturne baštine, tradicije i umijeća hrvatskih kreativaca te je postao prepoznatljivo odredište na kojem se susreću mali proizvođači rukotvorina, autohtonih proizvoda i suvenira i ljubitelji hrvatskog dizajna i kvalitetne ručne izrade.

28.03.2013., Opatija - Sajam originalnih hrvatskih suvenira Kvarner Expo 2013. odrzava se u satoru na kupalistu Slatina. Izlazu i prodaju suvenire proizvodjaci iz cijele Hrvatske.rPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Stvarajući platformu za promociju malih hrvatskih proizvođača, potičemo svijest o važnosti očuvanja kulturnog identiteta i tradicije te unaprjeđujemo održivi razvoj gospodarstva Hrvatske. Kontinuiranom razvojem sadržaja želimo pružiti inspirativno iskustvo koje će poticati razmjenu ideja, podržavati lokalnu zajednicu i promicati kreativnost, kvalitetu i tradiciju. Obrtništvo je rastuća snaga, unatrag godinu dana ostvarujemo rast od 10,5 % na razini Hrvatske, a ovakva događanja vjetar su u leđa hrvatskim obrtnicima. Osobito je važno uključenje mladih, novih naraštaja obrtnika, te im tako pokazati da imaju našu podršku. Obrtnička zanimanja su bezvremenska, obrtnički proizvodi kvalitetni i neusporedivi po količini vještina koje su utkani u njih, a na svima nama je obaveza otvarati im prostor da isto pokažu svojim sugrađanima i potaknu ih da uvijek biraju i podržavaju obrtničko“, naglašava predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije dr. sc. Emil Priskić kao organizator Sajma.

Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode predstavit će ukupno 85 izlagača, 81 izlagač iz Hrvatske, 3 iz susjedne Slovenije te Učenička zadruga VIVO iz Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije. Sudjelovanje brojnih izlagača iz cijele Hrvatske, kao i susjedne Slovenije, jamči raznolikost i bogatstvo ponude proizvoda, koji odražavaju kulturnu raznolikost ovog područja, a uključivanjem Učeničke zadruge VIVO pruža se podrška lokalnoj zajednici i potiče djecu i mlade na stvaralaštvo i poduzetništvo.

''Na ovogodišnjem KVARNER EXPO predstavit ćemo riječki brend Doda keramika, bavimo se izradom ukrasnih predmeta od porculana i keramike, a posebno bih istaknula izradu nakita od porculana ukrašenog tekućim zlatom. Svaki komad nakita je unikatan, ručno rađen i bojan te pečen tri puta u peći za porculan. Sajmovi poput Kvarner EXPO-a puno znače, jer voli upoznavati druge kreativce i razmjenjivati iskustva, a najviše zato što joj tada ima priliku uživo upoznati ljude koji kupuju njezin nakit. ''ističe Janja Šestan Diklić u ime brenda Doda keramika, jedna od gotovo 90 izlagača na ovogodišnjem Sajmu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije