ponovo nepogoda

U Petrinji šteta 20 milijuna kuna, više poplavljenih nego proljetos

Petrinja,poplave
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/9
06.08.2014.
u 16:45

Tijekom noći voda se povukla, ali su ostale teške posljedice. Najugroženijim obiteljima danas se počela dijeliti humanitarna pomoć, među prvima 20 madraca doniranih iz Kutine

U jučerašnjoj bujici oborinskih voda, zbog koje je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović proglasio elementarnu nepogodu, poplavljeno je najmanje 50 kuća, podruma i dvorišta po gradu, u naselju Mošćenici i okolnim selima. Prirodnom nepogodom iz višesatnog proloma oblaka zahvaćeno je veće područje nego poplavom rijeke Kupe ovog proljeća, a za sada se šteta procjenjuje na 20 milijuna kuna.

Tijekom noći voda se povukla, ali su ostale teške posljedice. Najugroženijim obiteljima danas se počela dijeliti humanitarna pomoć, među prvima 20 madraca doniranih iz Kutine, a i sutra će se podijeliti još 10-tak madraca. Od potopljenih je gradska tvrtka Komunalac počela odvoziti krupni otpad, sutra će prispjeti isušivači zidova, najugroženije obitelji privremeno će se stambeno zbrinuti, a priprema im se i podjela toplog obroka. Na više mjesta pojavili su se odroni zemlje i nova klizišta, bujica je razrovala prometnice, a jutro je svanulo s oštećenim nasipom rječice Petrinjčice na utoku u Kupu.

Silovit vrtlog s desne strane ''otkinuo“ je bankinu, a s lijeve odnio bankinu, urušio pokos i oštetio krunu nasipa, kojim je sada zabranjeno hodati. Poslijepodne je mjesto odrona obišao Zijah Mahmutspahić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, a Duška Petrović-Plavec, zamjenica rukovoditelja branjenog područja, izjavila da će Vodoprivreda Sisak odmah zaštititi nasip sa zaobalne strane, a brzo sanirati i unutrašnje urušenje. Zbog uklanjanja posljednica katastrofalne poplave danas se malo slavila obljetnica oslobođenja Petrinje u akciji Oluja.

Tijekom prijepodneva motorizirana povorka branitelja, osloboditelja i stradalnika Domovinskog rata prošlo je stotinu kilometara po crti petrinjske bojišnice, a ovo poslijepodne i na večer na blagdan 6. kolovoza slavi novoosnovana župa Preobraženja Gospodnjeg. Na gradilištu budućeg svetišta služit će se sveta misa i prvi put nastupiti KUD-ovi.

>>Snažno nevrijeme pogodilo središnju Hrvatsku, u Petrinji izvanredno stanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije