VATRENA STIHIJA

U požaru kod Skradina ozlijeđen vatrogasac, prevrnula se cisterna: 'Čeka nas duga i teška noć'

Veliki požar u zaleđu Skradina, gase ga brojni vatrogasci i četiri kanadera
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/22
30.07.2024.
u 20:57

Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je u utorak ujutro izbio u blizini Skradina i progutao oko 500 hektara niskog raslinja i borove šume dok je stanje na zadarskom području zadovoljavajuće, izvijestila je u srijedu navečer Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

U Šibensko-kninskoj županiji najteža situacija je na potezu Rupe - Plastovo, a postoji mogućnost da se proširi u pravcu Dubravice i Nacionalnog parka Krka. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, najveći problem vatrogascima predstavlja težak brdoviti teren.  Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje. 

Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen, a došlo je i do prevrtanja jedne vatrogasne cisterne iz DVD-a Rogoznica.  Čule su se i eksplozije zaostalih minsko eksplozivnih sredstava i  pirotehničari su na poziv vatrogasaca uklonili nekoliko pronađenih eksplozivnih sredstava. "Vatra je zahvatila nekoliko napuštenih objekata i jedan autootpad koji se nalazio duboko u šumi. Zračne snage će djelovati do početka noći, a vatrogasci nastavljaju s aktivnim gašenjem požara. Nema potrebe za evakuacijom, i pozivam sve građane da ostanu uz svoje kuće", kazao je Dukić i istaknuo da vatrogasce čeka teška noć. Na požaru trenutno djeluje 125 vatrogasaca i 45 vozila i zračne snage, koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra.

Kod Zadra stanje zadovoljavajuće

Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara.  Vatrogasci i policija evakuirali su djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja.

VEZANI ČLANCI: 

"Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala četiri kanadera i tri air tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor",  rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić.  Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, u pripravnost su stavljeni i vatrogasci Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

>>> FOTO Veliki požar nedaleko Zemunika zahvatio i parkirane automobile

Veliki požar u zaleđu Skradina, gase ga brojni vatrogasci i četiri kanadera
1/24

Ministarstvo obrane priopćilo je da je požar u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku pod kontrolom Hrvatske vojske. Zahvaljujući brzoj reakciji protupožarnih zračnih snaga odmah se pristupilo gašenju sa šest protupožarnih aviona iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. No, unatoč naporima zračnih i zemaljskih snaga vatra sa proširila na sjeverni dio vojarne i došla je do piste te je gašenje još u tijeku. U pomoć gašenju dolaze i kopnene snage, protupožarni vod sastavljen od 26 pripadnika Hrvatske kopnene vojske iz Knina koji će nadzirati opožareno područje, stoji u priopćenju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije